Lupta guvernului canadian impotriva schimbarii climatice, “ineficienta si necontrolata”

Lupta guvernului canadian impotriva schimbarii climatice, "ineficienta si necontrolata"
Lupta guvernului canadian impotriva schimbarii climatice, “ineficienta si necontrolata”

Masurile guvernului canadian pentru a combate schimbarea climatica nu dau rezultatele scontate pentru ca acesta nu a asigurat nici urmarirea lor si nici controlul asupra modului cum sunt cheltuite fondurile care i-au fost destinate, a denuntat – joi – un inalt functionar responsabil de evaluarea politicilor pentru protectia mediului in Canada, informeaza Agerpres.

“Guvernul nu poate proba ca banii pe care i-a consacrat importantelor programe de protectie a mediului dau rezultatele vizate”, scrie comisarul mediului si dezvoltarii durabile, Scott Vaughan, intr-un raport prezentat joi.

Guvernul conservator canadian este acuzat frecvent de opozitie si de ecologisti ca nu face destul pentru a lupta impotriva incalzirii climatice.

Functionarul independent, care depinde doar de Parlament, denunta in special doua programe instituite de guvernul condus de Stephen Harper: un fond care trebuie sa finanteze reducerea gazelor cu efect de sera (GES) si credite destinate sa-i incurajeze pe canadieni sa foloseasca transporturile in comun.

Pentru a-si atinge obiectivul de reducere a GES cu 50 % in 2050, fata de nivelul din 2007, Ottawa a prevazut un pachet de 1,5 miliarde de dolari canadieni – 1,2 miliarde USD, vizand reducerea cu 16 megatone GES emise in fiecare an, intre 2008 si 2012.

Or, noteaza Vaughan, niciun instrument nu a fost infiintat pentru a controla rezultatele obtinute si modul in care au fost cheltuiti banii. De asemenea, analizele utilizate de Ottawa pentru a calcula reducerile comporta ‘lacune’ si se fac dupa “ipoteze eronate”, adauga el.

De altfel, Vaughan considera deceptionante reducerile GES, rezultand din creditele destinate sa-i incurajeze pe canadieni sa utilizeze transporturile in comun. In 2006, in cursul adoptarii legii care crea acest program, conservatorii alocasera 635 milioane de dolari, urmarind reduceri cu 220.000 tone GES intre 2008-2012. Dar in 2008, aceste obiective au scazut la 35.000 de tone.

Acest raport a fost primit favorabil de guvernul conservator, ministrul mediului Jim Prentice declarand ca Ottawa va urma recomandarile facute in materie de GES.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente