CE BEM, CE MINCAM – Eticheta produsului nu este tradusa in limba romana
Bauturile energizante pot fi o solutie pentru perioadele de suprasolicitare, numai ca ele nu sint recomandate din cauza compozitiei. Energy powerdrink este in aceasi situatie, avind si aditivi alimentari periculosi.
Consumatorii care vor sa bea un Energy powerdrink si vor sa stie si ce contine trebuie sa stie neaparat o limba straina. Importatorul incalca grav legislatia romaneasca, neoferind o eticheta pe intelesul nostru. Traducind, aflam ca este o „bautura alcoolica cu taurina si 6 vitamine” si ca are in compozitie: „Apa, zahar, acid citric (E 330), vitamina (vitamina C, niacina, vitamina B5 (acid pantotenic), vitamina B6, riboflavina, acid folic), arome, coloranti E 1500d (caramel sulfat de amoniu), E 104 (galben de chinolina), cafeina (150mg/L), taurina (100 mg/L)”. Producatorul recomanda ca bautura sa nu fie consumata de „adolescenti, diabetici si de persoanele care sint sensibile la cafeina” si sa nu fie asociata cu alcool.
Informatiile nutritionale pentru 100 ml sint urmatoarele: „Valoarea energetica: 219 kj (51kcal), proteine 0,1g, carbohidrati 12,4g, grasimi 0,1g, vitamine: vitamina C 18,0 mg, niacina 5,4 mg, acid pantotenic 1,8 mg, vitamina B6 0,6 mg, riboflavina (vitamina B2) 0,48, acid folic 60,0 mg”
ANALIZA. Produsul analizat este o bautura „energizanta”, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza), periculoase pentru pancreasul endocrin. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca, pe linga cantitatea mare de glucide, produsul contine si aditivi alimentari periculosi, E 150d – caramel si E 104 (galben de chinolina). E 104 este un colorant de sinteza azoic incriminat in aparitia sindromului ADHD (hiperactivitate cu deficienta de concentrare). Mai mult, acesta poate provoca alergii, astm si dermatite. De asemenea, aditivul alimentar este interzis persoanelor care au sensibilitate la aspirina. Consumul frecvent din acest colorant nu este recomandat. Colorantul E 150d se poate obtine si din glucide provenite din porumb sau sfecla modificate genetic (GMO”s). De asemenea, nu este recomandat consumul frecvent.
Taurina si cafeina au actiune atit a sistemului nervos, cit si a celui endocrin, inducind un stres metabolic nedorit. In urma analizei, reiese ca din punct de vedere nutritional produsul este dezechilibrat.
CONCLUZII. Amestecul de ingrediente din acest produs il face nerecomandabil supraponderalilor, obezilor, celor cu sindrom metabolic, celor cu sindrom ADHD – hiperactivitate cu deficientade concentrare, copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza. De asemenea, bautura energizanta analizata nu este indicata persoanelor care sufera de diabet de tip II, celor care sufera de hipertensiune, persoanelor cu afectiuni neurologice si neurodegenerative. Specialistul nostru, prof. dr Mencinicopschi, ne avertizeaza ca in cazul in care asociem bautura cu tutunul, alcoolul sau cu alte alimente care contin cafeina vom accentua nocivitatea produsului.
Sursa: Jurnalul National