Etichete inselatoare. Multi comercianti folosesc abuziv denumirile bio si eco

Olanda exporta produse ecologice de aproape un miliard de euro
Etichete inselatoare. Multi comercianti folosesc abuziv denumirile bio si eco
Etichete inselatoare. Multi comercianti folosesc abuziv denumirile bio si eco

In goana dupa o hrana cat mai sanatoasa, dar si dupa preturi cat mai avantajoase, romanii care cauta produsele bio sunt de multe ori inselati de comercianti. Autoritatile spun ca promotiile, reducerile si etichetele induc in eroare. In plus, multe dintre acestea incalca legea si sunt practici incorecte.
Trei cofraje de oua la pret de doua, aceasta este una dintre oferetele unui supermarket din Bucuresti. Calcului arata ca pretul unui cofraj este de 9,9 lei. Clientul plateste la asa-zisa oferta cu 2,33 de lei mai mult decat daca promotia ar fi fost facuta corect.

Scaderea consumului in anii de criza i-a determinat pe producatori si comerciati sa afiseze promotii si reduceri la sute de produse. Din pacate, insa, de multe ori calculele facute la raft sunt gresite, iar clientii sunt indusi in eroare.

La un alt supermarket, consumatorii gasesc doua preturi pentru acelasi produs: unul pus de producator, altul de comerciant. Iar practica pretului mai mic decat pretul recomandat este oficial ilegala. Cumparatorul este derutat de cele doua tarife.

„Este o practica comerciala incorecta care se sanctioneaza cu 5.000 pana la 50.000 si masura de incetare a acestei practici”, spune Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC.

Jocul de-a pretul nu este singura problema. Piata este invadata de false produse ecologice sau bio. Guvernul a modificat chiar legislatia, ca inspectorii autorizati de Ministerul Agriculturii sa nu mai inchida ochii la falsele produse ecologice.

Oficial, orice dubiu este alungat.

„In targuri, oboare apar tot felul de produse care au inscriptionate bio, eco. Trebuie sa cuprinda sigla AE care inseamna agricultura ecologica”, spune Elena Tatomir, director pentru Strategii in Ministerul Agriculturii.

Desi sunt autorizati 15.600 de producatori si procesatori de produse bio si ecologice si exista 13 organisme de verificare a acestora, piata ramane inselatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *