Europa in razboi cu mistretii, care s-au inmultit exploziv ca rezultat al incalzirii globale

Potrivit Der Spiegel, Europa declanseaza razboiul impotriva mistretului, numarul acestor animale crescand exploziv pe continent, ca rezultat al incalzirii globale si cultivarii pe scara larga a porumbului si rapitei pentru biocombustibili. mistreti

In Germania, nu trece nicio saptamana fara stiri despre mistreti, care navalesc in sufragerii si sfasie mobila. Anul trecut, doi politisti au fost atat de speriati de un mistret pradator incat au deschis focul impotriva lui. Insa, mistretul este respectat pentru inteligenta sa si ramane aproape de sufletul germanilor, scrie Der Spiegel.

Poate ca are o infatisare infricosatoare, dar sunt animale tematoare si nu devin agresive decat atunci cand se simt incoltite sau amenintate. Confruntarile cu oamenii au devenit ceva obisnuit deoarece populatia de mistreti cunoaste o adevarata explozie in Europa, drept rezultat al activitatii umane, incalzirea globala si schimbarile radicale in folosirea terenului agricol, scrie revista.

Vanatorii au impuscat un numar record de 450.000 de mistreti in sezonul 2008/2009, in Germania, potrivit datelor furnizate de Federatia Germana a Vanatorilor, cu o treime mai mare comparativ cu sezonul anterior.

Numarul total al mistretilor care traiesc in paduri, suburbii si pe campurile de porumb din Germania este estimat in prezent la o cifra intre 2-2,5 milioane.

La fel se intampla si in Franta, unde au fost impuscati anul trecut 500.000 de mistreti, iar in Polonia, 200.000. Numarul lor a crescut si in Austria, Elvetia, Olanda si in intreaga Europa de Est, potrivit expertului in mistreti, Torsten Reinwald.

Mistretii sunt invingatorii schimbarii climatice si ai schimbarii din natura provocate de oameni, a declarat Reinwald, precizand insa ca este eronat sa se afirme ca sunt o calamitate.

Iernile calde din ultimii ani au redus rata mortalitatii mistretilor batrani si a puilor iar cresterea nivelului de dioxid de carbon a intensificat lumina solara si a facut ca arborii sa produca mai multe ghinde si castane.
O sroafa poate naste opt purcei pe an. Pentru ca reproducerea lor depinde de greutate mai degraba decat de varsta exista mistreti de numai noua luni care deja procreeaza, afirma Reinwald.

Au o structura sociala bine organizata si daca scroafa conducatoare simte pericolul toti o urmeaza. Stiu rutele folosite de vanatori si atunci cand aud sunetul portierelor masinilor imediat se retrag la marginea zonelor de vanatoare si se ascund pana cand trece pericolul, spune biologul.

Provoaca aproximativ 25.000 de accidente rutiere pe an in Germania. Prejudicierea recoltelor si pericolul pe care il pot reprezenta pentru porcii domestici, precum transmiterea gripei porcine, constituie problemele cele mai mari, potrivit acestuia.

Berlinul are o populatie de mistreti estimata la intre 8.000-10.000. Sunt adesea vazuti ramand gradinile, de-a lungul cailor ferate si pe strazi linistite, spune Reinwald.

Carnea lor este considerata o delicatesa, dar odata cu cresterea vanarilor, pretul ei a scazut. In Germania de Est 1 kg de carne se vinde cu mai putin de 1 euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *