„Casa inteligenta nu mai e considerata o moda, ci un fenomen care va lua amploare in viitor“, spune Florentina Totth, presedintele Schneider Electric Romania, unul dintre cei mai importanti furnizori de echipamente si servicii pentru industria energetica. In aproximativ o luna de zile, 70 de studenti din Romania vor expune la Versailles, in fata palatului Regelui Soare (Ludovic al XIV-lea), proiectul EFdeN, o casa care poate produce mai multa energie decat consuma, prin intermediul panourilor solare. Echipa Romaniei va avea de luptat cu alte 19 proiecte de case solare in noua editie a competitiei Solar Decathlon, acolo unde si-a facut debutul casa Prispa, locuinta care acum produce energie in satul Luncani si care este detinuta de o familie din Bacau.
„Romania este una dintre cele 20 de tari care au intrat direct in finala de la Versailles. Proiectele care vor fi prezentate se inscriu in trei categorii: cladiri noi, cladiri construite peste alte cladiri, niste plombe urbane, daca vreti, si solutii pentru claidiri vechi. Totul este insa pentru mediul urban“, spune Alexandra Fulga, coordonatorul de comunicare al EFdeN (Functie de N unde N este natura).
Proiectul Romaniei se inscrie in prima categorie, iar elementul de noutate este incorporarea unei sere in interiorul casei, raspuzand astfel unei nevoi in crestere in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa.
„Ne inscriem intr-o tendinta care la nivel european a prins radacini, acel urban farming. EFdeN este o casa solara, adaptata insa mediului urban. Noi introducem o sera in casa, un spatiu in care poti sa cresti rosii, castraveti, plante aromatice. Sistemul stie cata apa sa picure. Casa are si o borna electrica pentru incarcarea masinii“, mai spune Alexandra Fulga.
Dincolo de aceasta sera, casa vine la pachet cu sisteme care permit controlul consumului de energie.
Controlul jaluzelelor si al temperaturii
„In general, solutiile pornesc de la idei foarte simple si ajung pana la sisteme complexe si pot include senzori de prezenta, senzori crepusculari, care regleaza intensitatea luminoasa in functie de conditiile de afara sau sisteme care integreaza toate functiile de baza cum ar fi controlul iluminatului, al jaluzelelor, al temperaturii sau al echipamentelor electrocasnice“, spune Florentina Totth, Schneider Electric fiind de altfel furnizorul de solutii energetice, dar si de training pentru cei 70 de studenti care au pus pe picioare proiectul EFdeN.
In functie de complexitate variaza si costul pentru astfel de solutii, care potrivit jucatorilor din domeniu pot aduce economii la factura de energie intre 18 si 30%.
„Costul acestor solutii se ridica, in functie de solutie, la 10-25 euro pe metrul patrat. Prin implementarea acestor solutii se pot obtine economii de 18% la factura de energie“, spune Doru Calangea, director al Demco Lighting, reprezentant al GIRA in Romania. GIRA este o companie germana specializata in sisteme electrice.
O astfel de solutie, furnizata de Schneider Electric, este implementata si in casa EFdeN, numai ca fata de o locuinta normala, EFdeN mai are un atu: isi produce singura energia de care are nevoie prin intermediul unui sistem de panouri solare.
„La EFdeN avem implementat acest sistem. Proiectul este conceput sa fie amplasat in fostele situri industriale. Un astfel de complex are nevoie de 6 hectare. Casa se autosustine din punctul de vedere al consumului. Practic nu ai facturi la energia electrica. Ideea este sa produci mai mult decat consumi“, spune Alexandra Fulga, reprezentanta EFdeN.
Potrivit acesteia, costul casei EFdeN, care acum este un prototip, este de 300.000 de euro.
„Ideea nu este de a vinde ulterior casa, ci s-o folosim ca pe un centru de cercetare. La scara industriala, casa va costa 120.000 de euro cu tot cu teren. Casa are o suprafata de 130 de metri patrati utili si 90 de metri patrati amprenta la sol“, precizeaza Alexandra Fulga.
Ea spune ca reactiile de pana acum in legatura cu proiectul EFdeN sunt bune.
Salarii si strategie
„Sectorul a crescut semnificativ (cel al solutiilor inteligente pentru sectorul rezidential – n.red.) si constant in ultimii 4-5 ani. A fost unul dintre paradoxurile crizei, care i-a obligat pe oameni sa fie mai atenti cu bugetele lor“, mai spune Florentina Totth.
Drumul pe care il au insa de parcurs aceste case si solutii inteligente pentru a depasi stadiul de nisa si pentru a se transforma intr-o tendinta bine conturata are mai multe hopuri de trecut.
Pe termen lung, piedicile vin chiar din structura sistemului energetic local, un sistem imbatranit care potrivit celor mai recente estimari lansate ar avea nevoie de investitii de 40 de miliarde de euro.
Circa 80% din termocentralele din Romania au durata de viata depasita, 31% din hidrocentrale trebuie inlocuite, 65% din retelele de distributie a energiei sunt intr-un grad avansat de uzura, reteaua de transport al gazelor naturale este „expirata“ in proportie de 60%, arata Strategia energetica a Romaniei 2011-2035, document care este insa un simplu draft.
Intr-un astfel de peisaj, inserarea unor case inteligente, a unor consumatori care se transforma rapid in producatori pe scara extinsa poate introduce probleme la nivelul intregului sistem.
„Integrarea tuturor acestor solutii este una dintre marile provocari pentru ca multa vreme energia electrica a curs dintr-un singur sens. Acum intervin mai multi actori pe acest lant. Reteaua are nevoie de un facelift major in contextul in care vorbim de o infrastructura care dateaza din anii ’60. Acest lucru inseamna ca avem nevoie de o strategie pe termen lung care sa fie urmarita cu consecventa. Fara acest lucru nu putem avea o dezvoltare echilibrata, eficienta“, spune Florentina Totth. Dincolo de acest impediment, mai este unul mai apropiat de utilizatorul final. Daca in tarile vestice sunt proiecte guvernamentale gandite sa sprijine investitiile in solutiile de eficienta energetica si de generare la locul de consum, in Romania acest cadru legislativ nu exista. „Estimam ca se va ajunge la acest nivel (cand casele inteligente vor deveni un segment bine conturat si nu doar o nisa – n.red.) atunci cand salariul mediu va ajunge similar cu cel din vestul Europei“, concluzioneaza Doru Calangea, reprezentantul GIRA.