Ca sa suportati mai bine caldura faceti dusuri caldute, dar nu va stergeti

Ca sa suportati mai bine caldura faceti dusuri caldute, dar nu va stergeti

Consumati zilnic 1,5 – 2 litri de apa si nu asteptati sa vi se faca sete, pentru ca atunci organismul este deja deshidratat! Trebuie sa consumam aproximativ un pahar cu apa la fiecare 15 – 20 de minute. Sunt sfaturile pe care medicii ni le dau in fiecare an, dar pe care nu le luam tot timpul in seama si astfel putem ajunge sa avem nevoie de ingrijire medicala dupa ce fie lesinam pe strada, fie ni se face rau de la expunerea la soare.

Zile fierbinti

Indicele de temperatura si umezeala a atins si in unele zone chiar a depasit, zilele trecute, pragul de 80 de unitati, iar mercurul in termometre a trecut peste 35 de grade. Este canicula si trebuie sa ne protejam sanatate! Medicii spun ca trebuie sa consumam zilnic cat mai multe fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Este bine de stiut ca o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa, spun medicii.
Pentru a nu avea probleme grave, care sa va dea peste cap intreg organismul, ar fi bine sa renuntati la alcool, la tutun si sa micsorati doza de cafea. Alcoolul favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de a lupta a organismului impotriva caldurii.

Dusul cald, arma impotriva caldurii

Ca sa suportati mai bine caldura, e bine sa facem mai multe dusuri caldute pe parcursul unei zile. Important, din acest punct de vedere, este sa nu ne stergem de apa. In cazul in care aveti aer conditionat, sfatul medicului este sa nu il reglati la o temperatura care sa fie mai mica de 5 grade comparativ cu temperatura ambientala.
Daca este absolut necesar sa va expuneti la soare in vremea amiezii, medicii va recomanda o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. De evitat sunt si activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc.). Persoane varstnice, copiii si persoanele cu dizabilitati trebuie ocrotite cel mai mult, pentru ca sunt categorii care au cel mai mult de suferit in timpul temperaturilor caniculare. Lor trebuie sa li se ofere in mod regulat lichide, chiar daca nu le solicita.
Pentru ca temperaturile vor continua sa fie extrem de ridicate, Primaria pune la dispozitia locuitorilor comunei Vurpar punct de prim-ajutor chiar in incinta institutiei, o zona cheie, cu aglomeratie mare de persoane.

Drepturi pentru salariati

Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu informeaza agentii economici ca este necesara luarea masurilor legale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber, pe perioada caniculei. Aceste masuri, inclusiv cele care asigura un microclimat corespunzator la locurile de munca, trebuie stabilite de catre angajatori impreuna cu reprezentantii sindicatelor, iar in institutii bugetare si extrabugetare, de catre ordonatorii de credite si conducatorii institutiilor.
Masurile minimale pentru activitatile in aer liber sunt impartite in doua categorii. Prima se refera la ameliorarea conditiilor de munca si presupune reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static si alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. Cea de-a doua categorie de masuri are in vedere mentinerea starii de sanatate a angajatilor. Aici, figureaza ca masuri asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb, a echipamentului individual de protectie si dusuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii salariatilor, vor lua masurile dispuse in Ordonanta de urgenta nr. 99/2000 si anume: reducerea programului de lucru si intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta potrivit prevederilor legale..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *