Greenpeace Romania incerca sa castige duelul cu Agentia pentru Protectia Mediului Gorj cu ajutorul Comisiei Europene. In prima faza, organizatia ecologista a actionat in instanta APM Gorj pentru avizul de mediu acordat fostei SNLO pentru defrisarea a cateva zeci de hectare la Cariera Rosia. Instantele de judecata romanesti au respins solicitarea Greenpeace, iar acum organizatia s-a adresat Comisiei Europene in speranta ca-i va da castig de cauza.
Disputa dintre Greenpeace si APM Gorj a pornit in urma cu cativa ani, atunci cand aceasta din urma a eliberat avizul de mediu pentru taierea a circa 50 de hectare de padure pentru continuarea activitatii de exploatare a carbunelui la Cariera Rosia. Conducerea agentiei menita sa protejeze mediul spune ca nu se teme de decizia Comisiei Europene, mai ales ca a avut castig de cauza la instantele din Romania. „Am avut trei procese cu Greenpeace si le-am castigat pe toate la instantele romanesti, toate s-au judecat la Tribunalul Bucuresti. Ei au facut acum pe unul singur o sesizare si la Comisia Europeana. Dupa ce au vazut ca nu au castigat in instanta s-au simtit frustrati probabil. Acordul l-am dat in 2010 pentru Cariera Rosia. Nu-mi fac nicio grija, consider ca am procedat corect. Noi tinem cont de studiul de impact, dezbatere publica, ceea ce s-a facut”, a spus Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Greenpeace Romania solicita suspendarea acordului de mediu pe considerentul ca la acordarea documentului nu s-a tinut cont de efectele negative asupra climei, efecte care spun ei s-ar accentua prin defrisarea arborilor. Anul trecut, CE Oltenia a redat in circuitul forestier circa 400 hectare de teren.