FanFest Rosia Montana, un festival pentru toata familia

  0
  314
  FânFest Roşia Montană, un festival pentru toată familia
  FanFest Rosia Montana, un festival pentru toata familia

  Daca anii trecuti, festivalul Fanfest era centrat pe protestul impotriva distrugerii Rosiei Montane, anul acesta evenimentul se adreseaza intregii familii. S-a amenajat chiar un spatiu unde copiii sunt supravegheati.

  Rosia Montana gazduieste, in acest weekend, o noua editie a festivalului „Fanfest“. Timp de trei zile, intre 12 si 14 august, turisti din toata tara si nu numai vor afla despre istoria de 2.000 de ani si despre legendele Rosiei Montane, se vor relaxa si se vor simti bine.

  Festivalul se adreseaza persoanelor de toate varstele. Programul cuprinde vizite cu ghizi – in care vor putea fi admirate bisericile, taurile, situl arhitectural protejat Rosia Montana si galeriile romane – concerte in aer liber, piese de teatru, proiectii speciale de film, documentare, conferinte, ateliere, targuri culinare si de artizanat, dar si spatii de joaca pentru cei mici, lectii de arte martiale si de diverse jocuri in aer liber.

  „Este un festival pentru toata familia. Vrem ca oamenii sa vina festival si sa afle cat de multe despre Rosia Montana, pe care sa le povesteasca ulterior celorlalti“, spune unul dintre organizatori, Mihai Gotiu. Printre trupele care vor concerta se numara Sarmalele Reci, Luna Amara, Alternativ Quartet, Om, Tagma, May, Ad Hoc, Aria urbana. De asemenea, vor fi invitati mai multi DJ: Atomic Midget, Injektah, MadLiquid sau Dj Padre.

  „Distractia verde“

  Acesta spune ca „Fanfest“ e si o forma de protest. Festivalul vrea sa demonstreze ca o localitate se poate dezvolta si altfel, prin turism si cultura, decat printr-un proiect minier. Organizatorii vad in festival o oportunitate pentru experiente culturale noi, unde publicul sa poata interactiona liber cu artistii si formele lor de manifestare.

  Unul dintre tururile pe care turistii le pot face este cel al localitatii Corna. Astfel ii vor cunoaste pe oamenii care locuiesc acolo, la poalele Masivului Carnic. Localitatea are vestigii romane, doua biserici seculare, trei tauri din secolulul al XIX-lea si cimitire unde se odihnesc inaintasii. „Corna poate ajunge un lac de cianura cat sase stadioane, strajuit de un baraj de 185 de metri“, arata organizatorii pe site-ul festivalului, http://www.fanfest.ro.

  Mihai Gotiu spune ca editia din acest an vrea sa puna in practica ce nu s-a reusit anul trecut, adica „Distractia verde“ – jocuri in aer liber gen tiroliana, catarat pe perete -, lectii de arte martiale (Tai chi) si „Rosia Montana a copiilor“. „Pentru cei ce vin cu copiii este un spatiu destinat celor mici, unde, sub supravegherea unei educatoare, se vor putea juca in voie“, adauga Gotiu. Turistii pot campa in zona sau pot sa se cazeze la localnici. Informatii despre programul festivalului, cazare si campare se pot gasi pe www.fanfest.ro.

  Vezi aici programul evenimentului

  Rosia Montana este cunoscuta inca dinaintea cuceririi Daciei de romani, fiind una din cele mai vechi localitati cu traditie in exploatarea metalelor pretioase din Europa. Infiintata de romani in timpul domniei imparatului Traian, Rosia Montana era cunoscuta sub numele de Alburnus Maior, denumire care apare prima data pe o tabla de ceara din anul 131.

  Multe dintre descoperirile arheologice, din ruinele fostei cetati, – locuinte, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, inscriptii in greaca si latina, table de ceara – pot fi vazute la Muzeul Mineritului. Expertii romani si internationali au propus includerea Rosiei Montana in lista monumentelor UNESCO.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.