In incercarea de a prinde trei iepuri dintr-o lovitura, lupta cu obezitatea, cu blocajele din trafic si cu incalzirea globala, o organizatie de mediu din Lecco, Italia, a propus inca din 2003, o solutie veche la o problema moderna: mersul pe jos catre scoala al copiilor.
Dar ce este un piedibus? Un grup de copii care sunt indrumati de 2-3 adulti din randul parintilor si al voluntarilor, cu un traseu si un orar bine stabilite si opriri unde parintii isi pot aduce copiii. Rutele au denumiri distincte, iar elevii sunt stimulati sa se alature piedibusului prin bilete de calatorie care sunt compostate zilnic.
In Lecco, oras aflat la extremitatea sudica a Lacului Como (Lombardia), piedibusul functioneaza de sase ani, cu ajtorul voluntarilor si al municipalitatii, care contribuie anual, potrivit New York Times, cu aproape 20000Euro la organizarea lui. Potrivit site-ului piedibus.it, numarul persoanelor implicate in acest demers ecologist s-a marit de la an la an, ajungandu-se acum la circa 500 de copii din clasele elementare si la 150 de adulti.
Acelasi site arata ca, in patru ani, piedibusul a facut ca 10 tone de dioxid de carbon sa nu mai ajunga in atmosfera, favorizand in acelasi timp, discutiile si amicitia dintre copii, miscarea, cunoasterea propriului cartier, cunoasterea semnelor de circulatie si a regulilor din trafic. Se estimeaza ca, pana acum, piedibusul a facut sa se renunte la 160000 de kilometri parcursi cu masina. Desi asemenea piedibusuri exista si in Franta (pedibus), Belgia (ramassage scolaire a pied), in partea francofona a Elvetiei, Canada (autobus pedestre), Marea Britanie (walking bus) sau in Germania (Schulwegbegleitung), sunt putine cele care dureaza de atata timp si sunt atat de extinse ca cel din Lecco.