Insomnia – boala noptilor albe

Multe persoane experimenteaza continuu un cerc vicios: intamplarile din timpul zilei le afecteaza somnul, iar lipsa somnului afecteaza activitatile din timpul zilei. Toata lumea are nevoie de somn – el are un rol protector, scopul somnului este de a permite corpului sa se refaca si sa-si activeze mecanismele de protectie.
insomnie
Somnul ca o tortura

Persoana suferinda de insomnie este incapabila sau are o capacitate redusa de a initia sau de a mentine un somn periodic nocturn de o durata conventional normala.

Cu alte cuvinte, persoana in cauza nu poate adormi sau adoarme pentru putin timp cu trezire ulterioara in toiul noptii fara a se simti dimineata odihnit. Se estimeaza ca in jur de 50 la suta din persoanele cu varsta peste 16 ani au avut dereglari episodice de somn. Mai frecvent este afectata varsta inaintata, intalnindu-se foarte rar la copii. Femeile sunt mai predispuse de a suferi de insomnie. Este necesar de tinut cont de faptul ca termenul insomnie nu reprezinta un diagnostic specific, ci este mai curand un simptom sau un grup de simptome ce caracterizeaza o calitate nesatisfacatoare a somnului. In schimb, insomnia are o sumedenie de cauze, unele chiar dificil de inlaturat si agravate de insomnie, lucru care face dificil tratamentul acesteia.

Lista poate fi continuata

Cele mai frecvent intalnite cauze care afecteaza calitatea somnului si care pot duce la insomnie sunt:

* starile de anxietate (frica), stresul psihoemotional, surmenajul fizic si intelectual;

* administrarea anumitor medicamente, de obicei in prospectul medicamentului care ar putea provoca insomnie este mentionat acest lucru;

* conditiile de viata si de lucru (calatorii indelungate cu traversarea fusurilor orare, lucrul in schimburi);

* mesele prea copioase seara;

* bolile acute in curs de evolutie sau acutizari ale bolilor cronice (cardiopatie, astm, ulcer, dischinezie, migrena);

* anumite etape din viata, cum ar fi adolescenta si menopauza;

* boli psihice etc.

Semne si simptome

* bolnavul acuza insomnie combinata cu somnolenta si scaderea capacitatii de munca in timpul zilei;

* incapacitatea de a adormi cu toate ca persoana isi doreste foarte mult acest lucru si trecerea normala la somn in timpul ocupatiilor relativ monotone, cum ar fi cititul sau vizionarea emisiunilor TV etc.;

* acuze de un somn neodihnitor cu posibila cefalee matinala (dureri de cap) sau o iritabilitate (irascibilitate) excesiva pe parcursul zilei.

Insomnia ocazionala, de scurta durata, ce raspunde la masuri obisnuite, nu are prejudicii asupra sanatatii si are, in general, prognostic favorabil. In cazuri grave insa, oboseala cronica si stresul psihic, aparut ca si consecinta a insomniei, epuizeaza la propriu organismul. Scade imunitatea, apar acutizari frecvente ale maladiilor cronice si diverse infectii bacteriene si virale.

Ce puteti face pentru a preveni insomnia?

Incercati sa aveti un stil ordonat de viata. Evitarea situatiilor conflictuale, a eforturilor psihice si fizice excesive ar putea exclude insomnia de pe lista problemelor cotidiene. Evitati la masa de seara mezelurile, conservele, carnea de vanat, mazarea, fasolea, orezul, ouale, branzeturile fermentate, dar nu sariti peste cina. Daca va privati de ea, s-ar putea sa va treziti noaptea cu o senzatie coplesitoare de foame sau chiar de durere abdominala daca aveti maladii ale stomacului. Cina trebuie sa contina proteine (carne de peste sau de pasare) si calciu (lactate), pentru ca acestea au proprietati sedative.

Nu fumati, nu consumati alcool, cola, cafea, ceai verde sau negru seara si nu consumati alimente sau bauturi diuretice (care sporesc eliminarea lichidului prin rinichi). Incercati sa inventati un „ritual” inainte de somn, nu asociati patul si dormitorul cu noptile in care va bantuie insomnia. Nu va ganditi ca n-o sa reusiti sa adormiti sau ca o sa va treziti pe parcursul noptii – frica de esec poate accentua insomnia. Asociati patul cu odihna si relaxarea.

Aerisiti bine camera inainte de somn si culcati-va in haine lejere. Nu va infofoliti prea tare! Relaxati-va inainte de culcare: uitati de griji, ascultati o melodie placuta, cititi putin din cartea preferata, faceti o scurta plimbare sau stati cam 20 de minute la fereastra. Puteti face o baie calduta inainte de culcare (in nici un caz fierbinte).

Nu uitati sa respectati cu strictete orele de culcare si de trezire. Petrecerile frecvente sau munca pana tarziu va pot da peste cap orice efort de a avea un somn calitativ.

Cea mai buna pozitie a corpului in timpul somnului este pe spate, cu bratele intinse langa corp. Evitati pozitia culcat pe partea stanga.

Cateva remedii naturiste

Infuziile de plante pot fi foarte utile inainte de a trece la terapia medicamentoasa a insomniei in cazurile rebele. Iata cateva din aceste licori miraculoase:

* infuzie dintr-o lingura de seminte de marar (sau planta) la 300 mililitri de apa clocotita. Se beau cate 100 mililitri de 3 ori pe zi;

* infuzie dintr-o lingurita de paducel (planta) la 200 mililitri de apa clocotita. Se beau cate 2 cani pe zi;

* infuzie din 2 lingurite de flori de tei la 200 mililitri de apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi, infuzia poate fi indulcita cu miere;

Daca aceste sfaturi nu dau roade, mergeti la medic. Acesta va va recomanda, probabil, niste somnifere. Nu le luati singuri, fara recomandarea specialistului, pastile cu efect somnifer!

Straduiti-va sa rezolvati problema insomniei pentru ca aceasta are consecinte negative si nu doar asupra starii de sanatate. Peste 40 la suta din cei care au accidente de circulatie sau accidente de munca sufera de insomnie.

Sursa: Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *