Ecologia si educatia, elemente complementare.

2
505
Ecologia politică pentru bunastarea oamenilor la Constanţa

Pentru inceput as vrea sa mentionez ca sunt o novice in ceea ce priveste aceasta comunitate.
Bineinteles, sunt ferm convinsa de faptul ca toti cei ce posteaza tin ecologia in brate. Mai precis au convingeri puternice in ceea ce o priveste. Dovedind putina sinceritate, trebuie sa recunosc ca nu ma aflu printre cei ce sunt deja fanatici. Ca exemple: as parcurge 200 de km cu bicicleta doar pentru ca masina polueaza. Da corect, polueaza, dar sa nu exageram. Sau: sa plec in vacanta cu trenul, pentru ca masina polueaza. Adica eu sa merg cu zeci de mii de sarsanale prin tren, sa ma chinui de sa nu mai pot ca sa nu poluez si altii sa arunce bine mersi, gunoaie peste gunoaie, sa distruga paduri sau sa sece rauri.
Sa fim seriosi si putin realisti. Daca toti am duce o viata ecologista si am avea niste deprinderi ecologice decente, de minim bun simt, nivelul poluarii ar scadea considerabil. Adica realist vorbind, mai fetelor, voi in special cunoasteti ritualul „aranjarii” inaintea unui eveniment important din viata voastra; cum ar fi ca dupa ce v-ati aranja, si in sfarsit dupa lungi greutati, sa va uitati in oglinda si reusiti sa „aplicati” un zambet multumit, sa va urcati pe o bicicleta si sa traversati de la nord la sud Bucurestiul, ca deh! nu trebuie sa poluam. Cam imposibil zic eu…

Oameni buni! totul tine de educatie, de bun simt. Nu in exagerarile acestea consta ecologia. Totul se face printr-o educatie sustinuta a TUTUROR. Spre exemplu, tu esti ecologist. Economisesti apa. Foarte bine, bravo tie apa incet devine o resursa careia incepem sa ii anticipam finalul, dar dragule, izvorul nu seaca din cauza ta in special; poate si asta e un motiv, dar poluarea si schimbarea climei ce duc la desertificare si secarea importantelor surse de apa, sunt mult mai importante. Insa corect, aceasta tine tot de tine. Dar pe nea’ Gigel care a visat azi-noapte ca trebuie sa faca o cariera de piatra spre exemplu si care prin minune in timp record obtine toate aprobarile il vede cineva? Lui i-a explicat cineva ce inseamna ecologia? Deci, toata economia apei pe care 100 de ecologisti o fac, se duce de rapa prin impinirea visului lui Gigel, care cu cariera sa cu tot, cel mai probabil seaca fara prea mari mustrari de constiinta o „garla” intreaga. Sau toata munca in obtinerea spatiilor verzi se duce pe apa sambatei cand acei elevi dintr-un grup scolar ies pe strada si distrug totul.

Toata propaganda asta a ecologiei  se face unde? In liceele mai „spalate” ca deh!, elevii lor sunt niste adevarate briliante. Numai ca briliantele dvs au cat de cat o educatie minima si un bun simt mai ridicat decat cei din grupuri scolare. Acolo cine se duce sa pledeze pentru o natura frumoasa si mediu fara poluare? Probabil ca nimeni, pentru ca li s-ar rade in nas si i-ar da afara. Ideea este ca tocmai acolo trebuie umblat!   Mai adaug ceva si inchei – motivul acestui articol. Revoltata fiind in ultima vreme de ce vad in jurul meu pe strada, slava Domnului ca nu aud – am obiceiul sa merg cu castiile in urechi, astazi am vazut ceva ce mi-a pus capac.  Nu de mult timp am auzit despre intentia domnului Oprescu de a spala trotuarele Micului Paris cu detergent. Nu am avut nimic de  zis, nici pro nici contra, ca sa fiu sincera nu prea vedeam asa o necesitate. Insa azi m-am luminat. Spre stupoarea mea, azi mi s-a oprit privirea asupra unei femei care, astepta tramvaiul cu micuta sa in varsta de cam 4 – 5 ani maxim. Ca orice pustoaica de varsta ei au apucat-o nevoile, ca doar na, am fost toti mici si stim cum e. Femeia in culpa nu a ezitat sa o dezbrace in mijlocul statiei, in mijlocul bulevardului si exact acolo sa o puna sa isi rezolve problemele.

Reactia mea – !?!? Unde e educatia pe care o dai? Asa ajung si cei care urineaza la fiecare colt de bloc sau tufis de te pun in situatia sa treci pe langa ei si sa te faci ca ploua. Pai unde am ajunge daca am face toti asa? Ar trebui domnia sa domnul Oprescu sa dea strazile si cu balsam nu numai cu detergent. Oricum nu va ganditi ca doamna repectiva nu avea alte alternative dar se vede clar cum „urla” ecologia in ea. Daca noi in 2009 cu atata „modernism” facem asa, saracii strabunicii nostri ce ar fi trebuit sa faca? Ca pe vremea lor, vorba aia nu existau nici  eco-toilet-urile. Si va rog sa ma contraziceti daca ma insel dar, oare femeile isi puneau jupa in cap in mijlocul bulevardului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.