Remus Cernea a depus la Senat un proiect legislativ privind interzicerea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri

Remus Cernea a depus la Senat un proiect legislativ privind interzicerea tehnologiilor de minerit pe baz? de cianuri
Remus Cernea a depus la Senat un proiect legislativ privind interzicerea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri
Remus Cernea a depus la Senat un proiect legislativ privind interzicerea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri

Deputatul independent Remus Cernea a depus marti, la Senat, un proiect pentru modificarea Legii minelor care prevede interzicerea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri.

In initiativa legislativa, care este semnata de 40 de parlamentari din toate grupurile, deputatul Remus Cernea cere interzicerea utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in orice etapa a exploatarii aurului si argintului sau a procesarii si innobiliarii reziduurilor.

„Utilizarea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri este interzisa, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului sau a procesarii si innobilarii reziduurilor. In termen de maxim 12 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a acestei prevederi legale, orice companie care opereaza o exploatarea miniera pe baza de cianuri este obligata sa-si inceteze activitatea si sa asigure ulterior reabilitarea ecologica a zonei afectate”, prevede proiectul legislativ.

Totodata, proiectul mai prevede ca o exploatare miniera astfel inchisa nu va putea fi redeschisa decat daca se va propune o alta tehnologie de exploatare care sa nu utilizeze cianuri, care sa se conformeze cerintele legale de protectie a mediului si care sa obtina toate avizele necesare pentru implementarea acestei tehnologii.

Proiectul mai prevede si amenzi contraventionale cuprinse intre 50.000 si 100.000 de lei pentru fiecare zi de intarziere fata de termenul limita si retragerea licentei de exploatare.

In expunerea de motive, Remus Cernea argumenteaza, intre altele, ca dreptul la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic este recunoscut de Constitutie, iar statul roman trebuie sa asigure cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

El mai spune ca, pe data de 5 mai 2010, Parlamentul European a adoptat Rezolutia referitoare la interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana care afirma ca cianura este un produs extrem de toxic utilizat in mineritul aurului, care este catalogat printre principalii agenti poluanti in conformitate cu Directiva – cadru privind apa si care poate avea efecte catastrofale si ireversibile asupra sanatatii umane si mediului si biodiversitatii.

Conform expunerii de motive, oricat de stricte sunt reglementarile folosirii cianurilor in minerit nu au reusit sa preintampine accidente cu consecinte dezastruoase asupra mediului, precum si social-economice.

„Conform Rezolutiei Parlamentului European din 5 mai 2010 in ultimii 25 de ani la nivel mondial s-au produs peste 30 de accidente majore cu deversare de cianuri, cel mai grav dintre acestea petrecandu-se in urma cu 10 ani, cand peste 100.000 de metri cubi de apa contaminata cu cianura de fier au fost deversati dintr-un bazin al minei de aur din Baia Mare in sistemul fluvial Tisa-Dunare, fapt ce a provocat cel mai grav dezastru ecologic din Europa Centrala la vremea respectiva”, se mai arata in expunerea de motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *