Fara conservanti

0
703

TEHNOLOGIE – Forurile internationale aproba folosirea radiatiilor ionizante
fara aditivi
Radiatiile ionizante sint utilizate de mult in industrie, ele putind fi de natura electromagnetica si corpusculara. Cele de natura electromagnetica (fotonii) sint caracterizate prin energie. In aceasta categorie intra radiatiile gama, infrarosii si ultraviolete.

Iradierea, ca procedeu fizic de tratare a alimentelor, poate fi comparata cu alte procedee fizice (tratare termica, refrigerare, congelare). Singura caracteristica a iradierii este tipul de energie utilizat. Comitetul International pentru Iradierea Alimentelor (ICGFA) recomanda ca iradierea sa se faca respectind Codul de Practici pentru Iradiere (GPI), considerind ca la doze mai mici sau egale cu 500 krad produsele sint apte pentru consum uman.

Radiatiile ionizante sint utilizate in proportie de 30% pentru sterilizarea produselor medicale si in proportie de 20% pentru tratamentul produselor alimentare. Introducerea tehnicii de iradiere in agricultura si industria alimentara vizeaza in principal eliminarea microorganismelor (impiedicarea reproductiei si distrugere) care provoaca degradarea produselor agricole. FAO estimeaza ca peste 25% din productia mondiala de alimente se pierde dupa recoltare din cauza atacului daunatorilor, a microorganismelor, a rozatoarelor. Se apreciaza ca prin iradierea alimentelor se obtine si o ameliorare a salubritatii acestora, putind fi contaminate cu germeni patogeni sau toxicogeni. De asemenea, metoda este utilizata pentru prelungirea duratei de conservare a produselor agricole (cereale, legume), respectiv a produselor alimentare prelucrate tehnologic (inhibarea germinarii, intirzierea maturarii fructelor si legumelor postrecoltare, radiopasteurizarea si radiosterilizarea alimentelor).

AVANTAJE. La mijlocul anilor „80, brinza Camembert din Franta, obtinuta traditional din lapte nepasteurizat, nu primeste avizul FDA – USA pentru import din cauza parametrilor microbiologici peste limitele maxime admise de legislatia in vigoare. La acea data, rapoartele autoritatilor pentru sanatate publica din Franta atrageau atentia asupra deceselor neonatale asociate toxiinfectiei cu Listeria Monocytogenes. Ideea schimbarii tehnologiei de fabricatie prin procesarea laptelui pasteurizat a fost intimpinata cu mari rezerve de procesatori, pentru ca acest lucru conducea la modificari considerabile ale aromei si consistentei brinzei Camembert si de aceea nici nu a fost acceptata.

Cercetatorii francezi au studiat timp de doi ani efectul procesarii laptelui prin iradiere. Studiile de marketing efectuate pe produsul etichetat cu simbolul Radaperta au relevat cresteri ale vinzarilor cu 25%. In 1994, Patrick Boisseu publica in Food Technology un raport cu privire la caracteristicile organoleptice ale brinzei Camembert din lapte iradiat, semnalind ca nu au fost detectate modificari ale aromei si consistentei si ca asociatia producatorilor de brinzeturi din Franta a construit in Normandia o instalatie de iradiere a laptelui.

Studiile au aratat ca eficienta distrugerii microflorei de contaminare face ca aceste produse sa fie compatibile cu sistemele de management ale sigurantei alimentului HACCP si mai ales ca nu induce modificari senzoriale (aroma, culoare).

Eficacitate
Aspectele bacteriologice si senzoriale ale condimentelor, plantelor condimentare si legumelor condimentare stipulate in standardele internationale precum Codex Alimentarius si revendicate de procesatorii care opereaza cu HACCP sau cu standardele internationale ISO nu sint modificate prin aceasta metoda. Iradierea condimentelor, a plantelor si legumelor condimentare nu ridica probleme de sanatate nici pentru consumator, in timp ce conservarea cu dezinfectantii gazosi mentionati mai sus au potential carcinogen prin inhalare si din cauza substantelor toxice reziduale produse.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.