Inca o minciuna a industriei alimentare: produse din grau “fara gluten, bogate in vitamine”

Inca o minciuna a industriei alimentare: produse din grau “fara gluten, bogate in vitamine”

 Alimentele procesate realizate cu faina alba imbogatita, precum cereale, biscuiti, paste si paine, reprezinta o parte importanta din alimentatia oamenilor

Producatorii acestor alimente fac tot posibilul pentru a convinge consumatorii ca faina de grau puternic procesata (faina alba imbogatita cu minerale si vitamine) este o alternativa egala cu faina integrala, ceea ce nu este deloc adevarat. Pentru a-i prelungi viata pe raft, faina alba a fost “dezbracata” de toti nutrientii sai si apoi “imbogatita” cu cateva vitamine si minerale pentru a o face sa para o optiune sanatoasa, relateaza Naturalnews.com.

Alimentele procesate precum faina alba sunt “imbogatite” si “fortificate” frecvent. In cazul alimentelor “imbogatite”, nutrientii sunt eliminati in timpul procesarii initiale, iar mai tarziu, sunt adaugati nutrienti sintetici.

In cazul alimentelor “imbogatite”, nutrienti suplimentari care nu se aflau initial in aceste produse sunt adaugati pentru a le face sa para mai sanatoase si mai hranitoare. De exemplu, majoritatea dintre noi am consumat lapte imbogatit cu vitamina D sau suc de portocale imbogatit cu vitamina D si calciu. Vitamina D si calciul nu se produc natural in sucul de portocale.

Atunci cand cumperi astfel de produse, achizitionezi alimente care contin vitamine si minerale ieftine, care sunt slab absorbite de organism. Doar cantitati mici din nutrientii eliminati din faina sunt inlocuiti prin acest procedeu inselator, iar sinergia dintre aceste elemente se pierde.

Alimentele in forma lor naturala contin proteine, fibre, grasimi sanatoase, vitamine si minerale, toate fiind prezente cu un rol specific. Aceste substante nutritive functioneaza impreuna in mod armonios in alimente, dar si in organismul nostru.

Desi alimentele imbogatite par a fi o idee buna, totusi adaugarea vitaminelor si mineralelor care au fost scoase in timpul procesarii nu va recrea niciodata beneficiile consumului de alimente din cereale integrale. Nu o poti pacali pe Mama Natura, si de asemenea, nu iti poti pacali organismul.

 

Comparatie: faina de grau din cereale integrale vs. faina alba imbogatita

Una din cele mai mari probleme in ceea ce priveste alimentele procesate este camulti din nutrientii sanatosi eliminati in timpul fabricarii sunt pur si simplu pierduti.De exemplu, atunci cand cerealele integrale sunt rafinate, taratele si “haina” cerealei sunt adesea indepartate, si impreuna cu ele si substante nutritive precum fibre, antioxidanti, uleiuri, lignina, fitochimicale, vitamine si minerale.

In timpul procesului de “imbogatire”, cateva din aceste substante sunt adaugate inapoi in mod artificial. Chiar si dupa aceasta etapa, produsul final este aproape intotdeauna mai putin nutritiv decat cerealele integrale cu care s-a inceput.

De exemplu, sa comparam faina de grau din cereale integrale cu faina alba imbogatita.

Procesarea fainei din cereale integrale reduce cantitate tuturor mineralelor, cu exceptia fierului, care este adaugat inapoi pentru a imbogati faina. Continutul de fier este usor mai mare in cazul fainei imbogatite artificial, insa forma sintetica de fier folosita in acest tip de produs, ortofosfat de fier, nu este usor absorbit de organism, asa ca este practic inutil. Iar continutul de fibre este redus in mod dramatic la produsul procesat.

 

 
Faina cereale integrale                   Faina alba imbogatita
Calciu, Ca (mg)40.800                                                 18.750
Fier, Fe (mg)4.656                                                   5.800
Magneziu, Mg (mg)165.600                                               27.500
Fosfor, P (mg)415.200                                               135.000
Potasiu, K (mg)486.000                                               133.750
Sodiu, Na (mg)6.000                                                   2.500
Zinc, Zn (mg)3.516                                                   0.875
Cupru, Cu (mg)0.458                                                   0.180
Mangan, Mn (mg)4.559                                                   0.853
Seleniu, Se (mcg)84.840                                                  42.375

 

Degeaba scrie pe eticheta “imbogatit cu vitamine”, daca organismul nu le absoarbe

Un avantaj mare al alimentatiei cu produse in forma lor integrala, neprocesata, este acela ca se pastreaza sinergia tuturor substantelor nutritive. Michael Pollan introduce ideea “sinergiei alimentelor” in cartea sa, “In apararea alimentelor”.

Dictionarul Webster defineste sinergia ca fiind “interactiunea dintre doi sau mai multi agenti sau forte astfel incat efectul lor combinat sa fie mai mare decat suma efectelor lor individuale”.

Aceasta definitie a fost dovedita in cadrul unui studiu ce a avut loc in mai 2011. Cercetatorii au observat ca un consum de alimente integrale reduce mortalitatea din toate punctele de vedere. Totusi, atunci cand oamenii de stiinta “au identificat” toti nutrientii benefici in cerealele integrale, nu au putut sa explice de ce aceste efecte benefice aveau loc. Cercetatorii au concluzionat ca “cereale diferite si partile lor interactioneaza in mod sinergetic”.

Pe langa sinergie, vitaminele si mineralele adaugate inapoi pentru a imbogati un produs alimentar procesat sunt adesea substituenti ieftini ai substantelor adevarate.

Daca vitaminele si mineralele sunt legate de ingrediente ieftine si care nu pot fi absorbite, acestea nu fac nici un bine organismului.

De exemplu, o vitamina ce poate fi gasita in laptele imbogatit este vitamina D2,cunoscuta si sub numele de ergocalciferol, este o forma a vitaminei D care este mai putin potenta si care nu poate fi absorbita la fel de bine ca vitamina D3.

Potrivit unui studiu stiintific, vitamina D2 nu ar trebui privita ca o substanta nutritiva supliment. Acelasi lucru se aplica si in cazul vitaminelor B si a altor minerale folosite la imbogatirea alimentelor. Nu doar ca alimentele procesate si-au pierdut interactiunile intre ingrediente care se produc in mod natural la alimentele integrale, dar nutrientii sintetici folositi pentru imbogatirea acestor produse alimentare sunt slab absorbite de organism.

 

Atentie la indexul glicemic

O alta problema a produselor imbogatite si fara gluten care nu sunt facute din faina de cereale integrale este efectul lor asupra nivelului zaharului din sange.

Produsele din faina imbogatita si fara gluten  au tendinta de a avea un index glicemic mai mare. In contrast, alimentele realizate din cereale integrale au un indice glicemic mai mic.

Indicele glicemic (GI) este o masura a efectelor carbohidratilor asupra nivelului zaharului din sange.

Carbohidratii care se desfac rapid in timpul digestiei si elibereaza glucoza in fluxul sanguin au un GI mare, iar cei care se desfac mai incet si elibereaza glucoza treptat in fluxul sanguin au un GI mic.

Faina din cereale integrale are cantitati mari de fibre, proteine si grasimi, careincetinesc procesul digestiv si reduc rata la care zaharul patrunde in fluxul sanguin. Aceasta crestere si descrestere moderata in ceea ce priveste zaharul din sange rezulta intr-un index glicemic mai mic si permite un control al insulinei mult mai bun si un echilibru al zaharului din sange.

O alimentatie care sa contina in principal alimente cu un index glicemic redus este responsabila pentru numeroase beneficii ale sanatatii: un nivel al colesterolului redus, un risc mai mic de afectiuni cardiace, o incidenta mai mica a cancerului si a diabetului de tip 2 si o scadere in greutate sanatoasa.

In cazul multor produse alimentare fara gluten (paine si pizza in special), faina alba si amidonul sunt folosite pentru a suplimenta faina din cereale integrale. De exemplu, in loc sa foloseasca doar faina din cereale integrale, cum ar fi cea de orez brun sau de hrisca, multi producatori adauga produse mai ieftine precum faina de orez alb, amidon de cartofi, amidon din tapioca si din porumb.

Rezultatul este un produs fara gluten, nesanatos, care are un continut redus in fibre, proteine, vitamine, minerale, antioxidanti, acid alfa linoleic, lignan, fitochimicale si alte substante nutritive, si este bogat in calorii si carbohidrati simpli.

De ce producatorii alimentari ar incuraja comunitatea intoleranta la gluten sa se vindece si sa isi hraneasca organismele cu aceste produse deloc sanatoase si inferioare? Raspunsul evident este profitul, banii, care reprezinta motivul pentru care consumatorii de produse fara gluten trebuie sa devina mai educati in ceea ce privesc produsele pe care le cumpara.

 

De retinut!

Consumul de alimente imbogatite (fara gluten sau asemanatoare cu acestea) nu reprezinta o alegere sanatoasa. Calitatea proasta a vitaminelor si mineralelor adaugate inapoi in produse nu se compara cu cele naturale care au fost indepartate. Eliminarea fibrelor, proteinelor si a grasimilor sanatoase creste indexul glicemic al oricarui aliment si reduce beneficiile descoperite in alimente integrale, cum ar fi cerealele integrale.

Consumul zilnic al alimentelor hranitoare reprezinta o alegere pe care o poti face si care va crea o diferenta imediata in ceea ce priveste sanatatea ta generala si modul in care te simti. Daca vrei sa iti imbunatatesti sanatatea printr-o alimentatie mai buna, atunci trebuie sa faci niste alegeri inteligente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *