Felix face ravagii in Caraibe

  0
  357

  Ciclonul a atins categoria 5 si a lovit ieri nord-estul statului Nicaragua, cu peste 260 de kilometri pe ora

  In timp ce furtuna tropicala Henriette a ucis in Mexic sase persoane si a produs alunecari de teren, uraganul Felix a lovit ieri statele Nicaragua si Honduras. Desi turistii au fost evacuati, localnicii au ramas in casele lor, incercand sa-si protejeze bunurile.

  Ciclonul Felix a atins ieri categoria a 5-a, cea mai periculoasa pe scara Saffir-Simpson. Autoritatile au fost pregatite pentru ce e mai rau si in Honduras. Zeci de mii de oameni s-au inghesuit in adaposturi inainte ca uraganul Felix sa loveasca America Centrala. Fara mijloace de transport, multi au ramas sa infrunte pericolul in propriile case.

  Stare de alerta

  Localnicii se tem sa nu se repete situatia de acum 9 ani, cand uraganul Mitch a ucis 11.000 de oameni.
  Regiunea Tegucigalpa a fost plasata in stare de alerta, pompierii temandu-se ca aproximativ 300.000 de persoane din capitala statului Honduras sunt in pericol din cauza inundatiilor. In Baja California, unde localnicii au inceput sa-si faca provizii inca de acum doua zile, peste 40.000 de oameni din zona de coasta au fost evacuati in adaposturi speciale.

  In jur de 15.000 de locuitori au ramas insa in casele lor, deoarece nu au avut cu ce sa se deplaseze spre centrele puse la dispozitie de autoritati. Ei au fost sfatuiti sa-si baricadeze geamurile si usile, dar sa se refugieze in subsoluri.

  Din cauza uraganului, mii de turisti au fost evacuati. De pilda, in statiunea Puerto Cortes se aflau 1.528 de turisti si 62 de angajati straini care muncesc aici.

  Cu totii au fost dusi la Tegucigalpa. Felix, care urmeaza acelasi traseu ca uraganul Mitch, a pus in alerta si autoritatile din Nicaragua si Guatemala, statul Belize si peninsula Yucatan. Cu numai o saptamana in urma, un alt uragan, Dean, a lovit statele Americii Centrale si a ucis cel putin 30 de persoane.

  Furtuna Henriette a facut sase victime

  Pe de alta parte, furtuna tropicala Henriette, care se apropie de peninsula mexicana Baja California, a pus pe jar si turistii din acesta zona.

  Desi Centrul National de Monitorizare a uraganelor a anuntat ca furtuna va trece la 160 de kilometri de Baja California, furtuna Henriette a lovit zonele de coasta mexicane cu rafale de peste 80 de kilometri pe ora, provocand panica in randul turistilor.

  Ploile torentiale au provocat puternice alunecari de teren. Zeci de locuinte de la periferia portului Acapulco au fost pe punctul de a se prabusi din cauza instabilitatii solului.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.