Ferma animalelor salbatice

0
400
Proprietatea aradeanului este strajuita de o pancarta de avertizare
Proprietatea aradeanului este strajuita de o pancarta de avertizare

Un aradean creste in ograda, pe langa caini si gaini, si sapte ursi carpatini. Curiosii sunt avertizati sa nu indrazneasca sa se apropie de curtea ca o fortareata. Proprietatea lui Gheorghe Cilian, din localitatea aradeana Fantanele, a fost „calcata” ieri de inspectorii sanitar-veterinari, sesizati de reprezentantii unui ONG.

La o aruncatura de bat de Arad, un aradean detine ursi si mistreti ilegal

La doar 10 kilometri de Arad, la Fantanele, Gheorghe Cilian si-a incropit o mica gradina zoologica, unde animalele de pe langa casa fac familie buna cu ursii si cu mistretii. Localnicii stiu despre omul care nu prea da prin sat si prefera sa nu-i calce proprietatea. La intrarea pe terenul barbatului se afla si un afis pe care scrie limpede: „Daca eu nu te poftesc, te rog sa nu intri. Risti sa fii muscat, impuscat, electrocutat.” „Din cate stiu eu, el are ursii de mai bine de 10 ani, dar pana acum nimeni nu a prea indraznit sa mearga la dansul. Sa mergeti sa vedeti ca si-a pus si avertisment pentru curiosi”, a spus Mirela Farcutiu, o localnica din Fantanele.

„Barlog bine pazit”

Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare Arad au ajuns ieri in casa barbatului, nevoiti sa deschida o ancheta in urma sesizarii facute de Asociatia de Protectie a Animalelor „Milioane de prieteni” din Brasov. „Colegii mei s-au deplasat si au controlat gospodaria barbatului din localitate unde s-a constatat ca detine sapte ursi carpatini. Mentionez faptul ca acesta a achizitionat doi ursi, femela si mascul, in varsta de cinci luni in anul 1992 de la Gradina Zoologica Brasov cu factura si certificat sanitar-veterinar de transport de animale vii, diferenta de cinci capete fiind obtinuta prin prasila proprie in exploatatie.

Conform Legii nr.205/2004, animalele salbatice pot fi detinute pe o perioada determinata de timp, in vederea ingrijirii si recuperarii fizice doar daca sunt preluate din libertate. Noi nu-l putem amenda, atata vreme cat cei doi ursi au fost achizitionati din captivitate”, a spus Gheorghe Ban, seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad. Sefii de la carma localitatii lasa la mana autoritatilor competente intreaga poveste. Contactat telefonic, primarul din Fantanele s-a infuriat atunci cand a trebuit sa raspunda intrebarilor privind modul in care in localitatea sa i s-a permis barbatului sa tina ursii.

„Daca vreti sa ma aruncati in gura presei, nu este cazul. Omul are animalele de prin anii ’90, iar proprietatea e privata. Si-a cumparat terenul, care e in afara localitatii, astfel ca nu prezinta niciun pericol pentru locuitorii comunei. Au fost zeci de controale pana acum, dar nimeni nu a gasit nimic, nicio problema. E un hobby de-al dansului si nu inteleg care este problema”, a spus Emil Otlacan, edilul localitatii unde ursii isi au „barlogul”. Ursii detinuti ilegal la noi in tara sau cei abuzati isi gasesc adapost in Sanctuarul Ursilor din Zarnesti „Libearty”. In prezent, in rezervatia din judetul Brasov sunt adapostiti 58 de ursi. Reprezentatii asociatiei „Milioane de prieteni” spun ca ursii de la Fantanele nu se afla in locul potrivit.

Demersuri fara niciun rezultat

„Chiar daca exista o lege care interzice detinerea animalelor salbatice in captivitate, si ca Romania a semnat Conventia de la Berna fara rezerve in anul 1993 (Legea nr.13/1993), acest barbat detine ursii in gradina sa. In plus, pe poarta casei barbatului se afla si un afis pe care scrie -Nu intrati, daca nu vreti sa fiti electrocutati sau impuscati!-„, a declarat Cristina Lapis, presedinta Asociatiei „Milioane de prieteni”.Aceasta este nemultumita ca toate demersurile pe care le-a facut catre Directia Sanitar-Veterinara Arad, Garda de Mediu si organelor competente de la Bucuresti, legea nu se poate aplica in acest caz, pentru ca nimeni nu indrazneste sa treaca de poarta barbatului. \

7 ursi carpatini si mai multi porci mistreti creste in ograda sa Gheorghe Cilian.

„Au fost zeci de controale pana acum, dar nimeni nu a gasit nimic, nicio problema. E un hobby de-al dansului si nu inteleg care este problema.”
Emil Otlacan primar Fantanele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.