Conducerea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Satu Mare a tras ieri, in cadrul unei conferinte de presa, un semnal de alarma pentru fermierii care doresc sa faca agricultura ecologica sa nu se lase pacaliti de firmele care promit certificarea lor.
Tot cu aceasta ocazie, directorul executiv Viorel Pintea, insotit de directorul executiv adjunct, Gheorghe Mihalca, si de sefii de servicii Mihai Seres si Viorel Bencze, au informat fermierii despre faptul ca pot sa-si ridice de la APIA si adeverintele pentru accesarea de credite de la banci, ca vor incepe intalnirile de informare cu fermierii si despre modul de crotaliere a animalelor.
Adeverinte pentru credite
Viorel Pintea a afirmat ca cel putin deocamdata nu se stie cu certitudine cand vor fi achitate restul subventiilor pentru plata unica pe suprafata si pentru celelalte forme de sprijin, data limita fiind 30 iunie, insa fermierii pot lua adeverinte de la APIA in baza carora, daca doresc, pot accesa credite bancare pe termen scurt pentru a-si acoperi cheltuielile din agricultura. “In baza acordului semnat intre APIA, majoritatea bancilor din Romania si Fondul de Garantare, fermierii care nu dispun de bani in prezent pot lua credite din banci cu ajutorul adeverintei primite de la noi in procent maxim de 80% din valoarea subventiilor pe care urmeaza sa le primeasca. Ulterior, cand fermierii primesc acesti bani, acestia sunt virati direct la banca pana la acoperirea datoriei”, a precizat Pintea.
De asemenea, directorul APIA a mai anuntat ca incepand din data de 11 februarie vor incepe intalnirile functionarilor APIA cu fermierii din judet. Aceste intalniri vor avea loc in toate comunele din judet si vor fi organizate de centrele locale ale APIA, iar in cadrul acestora vor fi prezentate toate informatiile pe care trebuie sa le stie fermierii satmareni despre formele de sprijin. Ca un lucru pozitiv, Viorel Pintea a mai spus faptul ca in 2012 numarul fermierilor care au solicitat subventii europene au scazut cu circa 7.000 fata de anul 2011, in timp ce suprafetele cultivate au crescut ajungandu-se la circa 220.000 de hectare. In acelasi timp, a scazut considerabil si numarul parcelelor, judetul nostru fiind singurul din tara in care se intampla acest lucru.
Atentionare pentru fermieri
Directorul APIA Satu Mare le-a atras atentia fermierilor care vor sa practice agricultura ecologica sa nu se lase pacaliti de firmele de certificare care, cel putin deocamdata, le iau doar banii. “Ajutoarele acordate de Uniunea Europeana pentru agricultura ecologica in aceasta perioada sunt date pentru reconversie, nu pentru firmele de certificare. Din cei circa 700 de fermieri care si-au depus dosare pentru agricultura ecologica, mai bine de 600 nu stiau pentru ce solicita banii si nici nu stiau ca este nevoie de trei ani de zile pentru reconversie. Firmele de certificare le cer bani fermierilor promitandu-le tot felul de lucruri, insa cel putin deocamdata nu poate fi vorba despre asa ceva. Noi vom incerca sa indreptam aceste lucruri si sa-i informam pe fermieri despre aceste aspecte in cadrul intalnirilor pe care le vom avea in judet”, a mai spus Pintea.
Pentru a nu mai exista probleme in ceea ce priveste identificarea animalelor, la finalul conferintei de presa Viorel Bencze a precizat modul de crotaliere a acestora. Astfel, pentru animalele nascute inainte de anul 2007 este necesara o singura crotalie auriculara. Pentru animalele nascute intre 1 ianuarie 2008 si 31 decembrie 2009 este nevoie de doua crotalii auriculare. Pentru animalele nascute dupa data de 1 ianuarie 2010 este nevoie de o crotalie auriculara simpla si o crotalie electronica (cu cip). Daca nu sunt respectate aceste prevederi, pentru animalele respective nu vor fi acordate subventii.