Carnea de pui, bomba alimentara

Carnea de pui, bomba alimentara
Carnea de pui, bomba alimentara
Carnea de pui, bomba alimentara

In ultimii 30 de ani s-a inregistrat o crestere a consumului de carne de pui la nivel mondial. Majoritatea oamenilor considera ca includerea in mediul zilnic a carnii albe aduce multiple beneficii. Adevarul este insa altul.
In aceasta perioada, riscul dezvoltarii obezitatii s-a amplificat foarte mult, iar una dintre cauzele cele mai importante se considera a fi consumul de carne de pui. In urma studiilor s-a constatat ca puiul crescut cu actuala tehnologie, chiar si cel ecologic, vandut pentru consum uman, ofera mai multa energie din grasimi decat din proteine. Aceasta este o descoperire esentiala, intrucat puiul a fost considerat a fi una dintre sursele principale de proteine.
Potrivit cercetarilor, intre 1870 si 2004 continutul de grasime a crescut de la 36Kcal/100g la 207 Kcal/100g. In aceasta perioada de timp, nivelul de proteine a scazut de la 84kcal/100g la 64kcal/100g. In urma rezultatelor s-a considerat ca puiul nu mai poate fi considerat un tip de carne cu un continut scazut de grasimi. In plus, hormonii de crestere folositi pentru a accelera atingerea „greutatii de consum” de catre pui sunt un factor favorizant pentru aparitia mai multor afectiuni:

n Pubertatea precoce la fete
Pubertatea precoce poate fi determinata de hormonii de crestere care se regasesc in carne si produsele lactate. Este dificil de stabilit care ar putea fi impactul specific al hormonilor de crestere din produsele alimentare asupra dezvoltarii tinerelor femei. Cu toate acestea, unii cercetatori considera ca steroizii (in mod special), declanseaza pubertate prematura si cresc riscul de cancer de san, mai tarziu, in viata. Persoanele preocupate de acest potential efect secundar ar trebui sa consume carne sau produse lactate fara hormoni de crestere sau sa evite carnea si produsele lactate.

n Risc crescut de cancer la san
Cercetatorii si consumatorii sunt preocupati de faptul ca riscul de cancer de san poate creste ca urmare a utilizarii de hormoni de crestere in produsele alimentare. Potrivit expertilor, preocuparea este realista, intrucat resturile hormonale din anumite alimente pot creste, intr-adevar riscul pentru dezvoltarea cancerului de san. Cu toate acestea, in multe state, nu este permisa utilizarea hormonilor pentru cresterea porcilor, gainilor, curcanilor si a altor pasari.

n Risc crescut pentru cancerul de prostata
O alta preocupare a cercetatorilor si consumatorilor legata de hormonii de crestere din alimentatie este ca acestia pot creste riscul aparitiei cancerului de prostata. In urma unor studii, s-a constatat ca evitarea anumitor hormoni de crestere poate reduce riscul declansarii anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostata. Astfel, consumul de alimente care contin reziduuri hormonale poate predispune la producerea cancerului de prostata.

O bacterie din carnea de pui provoaca infectii grave la milioane de femei

Cele aproximativ 8 milioane femei din Statele Unite care se imbolnavesc anual de infectii ale vezicii urinare ar putea fi, de fapt, victimele unei bacterii devenite rezistente la antibiotice, bacterie prezenta in carnea de pui din marile magazine. O tulpina a bacteriei Escherichia coli a fost descoperita in ADN-ul puilor de gaina tratati cu antibiotice si oferiti apoi spre consum in supermarketuri. Se pare ca, la ora actuala, bacteria rezistenta la tratamente se gaseste in carnea de pui ce poate fi cumparata de la orice magazin alimentar si se transmite mai ales femeilor, care ajung sa se imbolnaveasca in urma manipularii puilor inainte de a fi gatiti sau prin contaminarea altor alimente cu bacterii din carnea de pui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *