Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal ii afecteaza si pe proprietarii de paduri. Acestia afirma ca sunt impozitati de doua ori: o data impozitul pe terenul forestier si inca o data pe veniturile din agricultura.
Mure si ciuperci impozabile
La articolul 71 aliniat 2 din ordonanta care modifica Codul Fiscal, ce intra azi in vigoare, se definesc veniturile din silvicultura ca fiind veniturile obtinute din recoltarea produselor specifice fondului forestier national, repectiv a produselor lemnoase si nelemnoase. Produsele ne-lemnoase ar fi fructele de padure si ciupercile. Cum poate Guvernul sa instituie impozit anual pe venitul din ciuperci care sunt culese de oricine trece prin padure? Ba mai mult, intr-un an secetos ciupercile sunt putine sau deloc precum si fructele de padure. Cum vor stabili finantele locale norma de venit? Mai mult, in Codul fiscal nu se stabilesc suprafetele minime care sa fie scutite de impozitare (micii proprietari), astfel cum se doreste pentru veniturile activitatilor agricole. In acest sector s-a propus o suprafata de doua hectare pentru care veniturile nu sunt impozabile.
Venituri peste zeci de ani, impozit acum
Presedintele Asociatiei Proprietarilor de Paduri, Pasuni si Terenuri Agricole din Ardeal, ec.Liviu Sabau, considera ca stabilirea unor norme de venit in cazul silvicultorilor este aberanta, in cazul in care veniturile din exploatare pot sa vina dupa zeci de ani. „In cazul terenurilor forestiere, varsta de exploatare este de 80-100 de ani, in functie de specie. Astfel ca nu in fiecare an se obtin veniturile preconizate de Guvern, ci numai cand permite amenajamentul silvic. Asa ca impozitul calculat dupa norma de venit ar trebui colectat la cinci sau zece ani. Spun asta pentru ca perioada de regenerare a padurii este foarte mare, dar nu se tine cont de ea, nici de faptul ca in fiecare an se plateste un impozit pe suprafata de teren forestier. La acest impozit se adauga costuri legate de paza, de marcatul lemnlui, de amenajament, de alte servicii silvice”, a tinut sa precizeze Sabau.
Cert este ca in cazul padurilor nu exista subventii si nu exista o baza de date care sa dea posibilitatea de control. Silvicultura este impozitata deja prin impozitul pe teren forestier. In plus, silvicultura este impozitata suplimentar prin taxa de mediu – pe care reprezentantul proprietarilor de paduri din Ardeal o considera „aberanta, avand in vedere ca padurea este un factor creator de mediu sanatos”.
„Lucruri care trebuie imbunatatite”
La intalnirea premierului cu parlamentarii, pentru prezentarea proiectului de buget de stat pe 2013, acestuia i s-a reprosat ca ordonanta privind impozitarea agricultorilor si a silvicultorilor a fost facuta „fara cap”.
La randul sau, Victor Ponta a spus ca „Ce putem face, facem acum, ce nu reparam pe parcursul anului (…) Sunt lucruri care trebuie imbunatatite”. Cu siguranta premierul s-a gandit si la impozitul pe terenuri forestiere, pentru care nu se prevad nici norma de venit, nici suprafata impozabila.