Festivalul de film Anonimul incepe cu „Un adevar incomod”

0
1070

Filmul lui Al Gore, „Un adevar incomod”, va deschide festivalul, iar in urmatoarele doua seri vor fi invitati cei doi cistigatori ai Palme d”Or-ului: Ken Loach si Cristian Mungiu.

Editia de anul acesta a Festivalului de film „Anonimul”, care va incepe luni, 13 august, va aduce la Sfintu Gheorghe aproximativ nouazeci de filme, care vor rula zi si noapte. Fata de editiile anterioare, in sectiunea de competitie din acest an au fost introduse doua lungmetraje in plus fata de cele sapte care concurau in anii precedenti.Al Gore

O noutate este si sectiunea de documentare, avind ca tematica incalzirea globala, sectiune in cadrul careia vor fi prezentate patru lungmetraje care incearca sa responsabilizeze societatea civila asupra calamitatilor ecologice. Greutatea acestei editii va fi data de cei doi invitati speciali, Cristian Mungiu si Ken Loach, cei doi regizori care si-au adjudecat in ani succesivi Palme d”Or-ul la Festivalul international de Film de la Cannes.

Miruna Berescu, directorul festivalului, a declarat ca atentia acordata anul acesta fenomenului incalzirii globale nu trebuie inteleasa ca o aliniere la o moda occidentala, ci ca o initiativa necesara: „Unii organizeaza conferinte pe aceasta tema, altii concerte, noi uzam de mijloacele noastre specifice pentru a atrage atentia asupra unor pericole la care ne expunem cu totii”. Unul dintre cele patru filme incluse in aceasta sectiune, „Un adevar incomod”, prezentat de Al Gore si premiat cu Oscar, va si deschide festivalul de anul acesta.

Cit despre invitatii speciali, regizorii Ken Loach si Cristian Mungiu, directorul festivalului i-a prezentat ca fiind doi egali, care-si vor da mina „ca de la Palme d”Or la Palme d”Or”. Directorul festivalului a declarat ca nu a fost dificil sa-l aduca pe britanicul Ken Loach la Sfintu Gheorghe anul acesta, pentru ca Loach a acceptat usor, convins de reactiile pe care filmul sau, „The Wind that Shakes the Barley”, le-a stirnit anul trecut, cind a fost prezentat in cadrul festivalului. Dupa vizionarea peliculei lui Loach, programata in seara de 14 august, spectatorii vor putea sa participe la o discutie cu regizorul, ne-a declarat Miruna Berescu.

Numarul spectatorilor care s-au strins anul trecut la Anonimul a fost de aproximativ 5.000, conform directorului festivalului, care spera ca editia de anul acesta sa aduca mult mai multi iubitori de film la Sfintu Gheorghe: „Daca nu vor veni, inseamna ca nu ne-am facut bine treaba!”, a glumit Berescu.

Aparut in Cotodianul
Autor: Alina Purcaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.