Fetele frumoase se opun cianurilor

feteProiectul de lege privind interzicerea utilizarii cianurilor in minerit a fost sustinut de un grup de VIP-uri ecologiste

Membrii si sustinatorii Coalitiei “Romania fara Cianuri” i-au pus ieri pe deputati fata in fata cu o situatie ipotetica: care ar fi pozitia lor daca s-ar vota pe loc propunerea legislativa pentru interzicerea cianurii in minerit in Romania? Multi politicieni, inconjurati de atatea fete frumoase, n-au indraznit sa spuna nu.

Gianina Corondan, Catinca Roman si Mihaela Radulescu sunt numai cateva nume de marca dintre cele care au facut lobby la Palatul Parlamentului pentru ca deputatii sa voteze in favoarea interzicerii cianurilor in minerit. Alaturi de acestea s-au aflat Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, Daciana Sarbu, europarlamentar, si Cristian Boureanu, membru al Camerei Deputatilor.

Membrii Coalitiei “Romania fara cianuri” au incercat sa-i convinga pe toti cei prezenti ca interzicerea acestor substante, extrem de periculoase, trebuie sa devina o prioritate pe agenda parlamentului. “Noi nu avem nimic personal cu cei care fac afaceri acolo. Noi militam impotriva cianurilor, care sunt daunatoare sanatatii omului”, a marturisit Mihaela Radulescu.

Cianura poate trece granita

Sustinatorii Coalitiei au lipit postere la intrarea in sala de sedinte a Camerei Deputatilor. Posterele vor ramane acolo pana la votarea propunerii legislative. Ei au purtat discutii cu deputatii, iar acestia au primit materiale informative despre efectele devastatoare pe care le are utilizarea cianurilor in minerit.

“In legatura cu aceasta tema, parerile sunt clar impartite. Fiecare are dreptul sa creada in modelul economic sau politic pe care il considera potrivit. Dar este important ca romanii sa afle cine vrea o Romanie fara cianuri si cine vrea o Romanie poluata. Cianurile sunt un pericol real. In 2002, cianura scursa la Baia Mare a ajuns in Ungaria, de acolo a ajuns in Iugoslavia, dupa care, in cateva luni, am regasit-o la Galati si la Braila, in Dunare”, a spus Bogdan Olteanu.

Esti pro sau contra?

Multi dintre deputatii intervievati au raspuns ca, indiferent de pozitia pe care o va avea partidul din care fac parte in legatura cu acest subiect, ei vor vota in favoarea interzicerii cianurii. Nicolae Popa, deputat PNL, s-a declarat net impotriva utilizarii cianurii.

Tot pentru interzicerea folosirii cianurii in minerit a fost si Monalisa Galateanu, deputat PSD. Cozmin Gusa s-a pozitionat, de asemenea, in favoarea interzicerii utilizarii substantei nocive. Doar Antal Istvan, deputat UDMR, nu a promis nimic. Deputatii care au declarat ca vor vota DA au primit insigne din partea Coalitiei. Pentru cei indecisi, dar si pentru cei care intentioneaza sa voteze NU, au fost pregatite materiale informative si autocolante cu textul: “Prea multe ape nu mai sunt albastre pentru niste galbeni” sau “Prea multe lanturi muntoase se distrug pentru lantisoare de aur”.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente