Un numar de 34 proiecte dezvoltate de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si organizatii non-guvernamentale (ONG) au primit finantare in cadrul programului „Inovare Verde in Industria din Romania”, potrivit reprezentantilor Innovation Norway, operatorul programului.
Suma oferita a fost de 21,6 milioane euro, au precizat domniile lor.
„Inovare Verde in Industria din Romania” este parte a schemei de finantare pusa la dispozitia tarii noastre, prin intermediul Granturilor Norvegien si al Granturilor Spatiului Economic European (SEE) pentru perioada 2009 – 2014.
Programul are ca obiectiv cresterea competitivitatii intreprinderilor verzi, ecologizarea industriilor existente, precum si inovarea si dezvoltarea spiritului antreprenorial verde.
Activitatile eligibile pentru finantare au inclus proiecte din toate sectoarele economice care se refera la dezvoltarea, implementarea si investitia in tehnologii de mediu inovatoare cu impact redus asupra mediului; produse si servicii ecologice; eficienta materialelor si gestionarea deseurilor; procese de management si de productie ecologice.
Programul contine doua scheme prin intermediul carora sunt acordate finantarile, respectiv Schema de grant pentru proiecte individuale, in valoare de 19,408 milioane euro, si Schema de granturi mici, in valoare de doua milioane euro.
Primul apel de propuneri a fost lansat in martie 2013, cu data limita de depunere a proiectelor in August 2013.
Reprezentantii Innovation Norway au precizat ca au fost primite 85 proiecte a fost primit pana la expirarea datei limita, suma totala a subventiilor solicitate fiind de peste doua ori mai mare decat suma disponibila, de 47,6 milioane euro.
In cadrul Schemei de granturi pentru proiecte individuale, au fost aprobate 15 proiecte, cu o valoare totala de 14,2 milioane euro. Alte trei proiecte, de 2,2 milioane euro, au fost recomandate pentru finantare, dar nu au primit, inca, acordul final, iar patru proiecte, in valoare de 1,6 milioane euro, se afla pe o lista de rezerva, putand primi finantare, cu conditia realizarii unor clarificari.
Valoare medie a granturilor oferite prin aceasta schema a fost de 825.099 euro, cea mai mica alocare fiind de 200.000 euro, iar cea mai mare, de aproape 1,5 milioane euro, potrivit datelor prezentate de oficialii Innovation Norway.
Sumele nerambursabile puse la dispozitie au acoperit, in medie, 46% din valorea investitiei, arata sursa citata.
Numarul locurilor de munca create prin intermediul acestei scheme este de 226, a mai aratat operatorul de program.
In cazul Schemei de granturi mici, valoarea medie a finantarilor oferite a fost de 171.326 euro, minimul fiind de 65.000 euro, iar maximul, de 200.000 euro.
Celor doua scheme li s-a adaugat sportul financiar acordat pentru sprijinirea relatiilor bilaterale dintre tara noastra si Norvegia si facilitarea proiectelor de parteneriat, in valoare de 215.000 euro.
Ambasadorul Norvegiei in Romania, Tove Bruvik Westberg, a declarat, in cadrul conferintei de prezentare a rezultatelor programului, ca „inverzirea” industriei reprezinta un subiect tot mai important la nivelul economiei europene si a celei romanesti, in conditiile in care exista multa poluare, generata de tehnologii de productie vechi.
Programul „Inovare Verde in Industria din Romania” este administrat de catre Innovation Norway, o companie publica norvegiana cu sediul in Oslo, detinuta de Ministerul Norvegian al Comertului si Industriei si de municipalitatile judetene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare si dezvoltare a intreprinderilor si a industriei norvegiene.
In tara noastra, Innovation Norway are un birou de proiecte situat la Ambasada Regala a Norvegiei la Bucuresti si este Operator de Program pentru doua dintre programele incluse Granturile Norvegiene si SEE 2009 – 2014.