Romania, medalie deaur pentru o inventie in domeniul reciclarii

Romania, medalie deaur pentru o inventie in domeniul reciclarii
Romania, medalie deaur pentru o inventie in domeniul reciclarii

Trei romani au obtinut medalia de aur la cel mai important eveniment mondial din domeniul inventicii − Salonul International de la Geneva − pentru ca au gasit o metoda simpla de reciclare a deseurilor din sticla securizata.

Sticla este 100% reciclabila, ceea ce inseamna ca, prin recuperarea acesteia, se salveaza un volum important de resurse energetice. Insa, in cazul sticlei securizate, reciclarea era foarte dificila din cauza ca aceasta contine si folii sintetice. Asta pana cand trei cercetatori de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) din Ramnicu Valcea au descoperit o metoda simpla de reciclare a deseurilor din sticla securizata. Metoda descoperita de acestia permite obtinerea sticlei si a polivinil butiralului (o folie sintetica), complet purificate, care pot fi reutilizate in procesul de fabricare a sticlei securizate sau pentru alte aplicatii.

Asta inseamna ca se poate face o separare eficienta si se pot refolosi materialele din care se fabrica geamul securizat, reducand in acelasi timp consumul de energie. „Se poate recupera aproape integral folia de plastic fara a-i distruge caracteristicile si se poate reutiliza in procesul de laminare si securizare a sticlei”, a declarat Elena David, unul dintre cercetatori.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente