Premiera in Romania: Prima padure creata de o asociatie va fi inaugurata sambata

Incendii de p?dure în Portugalia. Focul face ravagii în zona central? a ??rii
Premiera in Romania: Prima padure creata de o asociatie va fi inaugurata sambata
Premiera in Romania: Prima padure creata de o asociatie va fi inaugurata sambata

Asociatia ViitorPlus inaugureaza padurea de la Dragos-Voda, din judetul Calarasi, prima padure infiintata de un ONG din Romania. Aceasta a fost plantata prin programul de impaduriri al organizatiei, „Padurea Copiilor – adopta un copac!” si apoi ingrijita pana cand a atins stadiul de masiv.

Evenimentul de inaugurare, in premiera in tara noastra, va avea loc sambata, 14 iunie, in comuna Dragos-Voda, in vecinatatea proaspetei paduri.

Padurea de la Dragos-Voda este prima padure infiintata de un ONG din Romania, nu doar atat, dar este realizata exclusiv din fonduri private. Asociatia ViitorPlus, alaturi de partenerii sai, a plantat 7 specii diferite de puieti in anul 2010 in locatia din judetul Calarasi, astfel acoperind 8 hectare de terenuri degradate aflate in domeniul public.

Acum, pe aceasta suprafata se afla o padure care a atins stadiul de masiv, conform constatarii facute de ingineri silvici. Acest lucru inseamna ca padurea nu mai are nevoie de ingrijiri (prasile, completari) pentru a creste, urmand insa sa fie monitorizata pentru inca 10 ani.

„Mereu am spus ca noi, la ViitorPlus, nu doar plantam, ci impadurim. Si ne-am tinut de cuvant! Cu ajutorul sponsorilor, voluntarilor si a comunitatii locale, la Dragos-Voda am plantat si ingrijit niste puieti care astazi formeaza o adevarata padure. Ce mai ramane de facut este sa monitorizam locatia si, bineinteles, sa sarbatorim aceasta realizare cum se cuvine si cum nu s-a mai vazut!” spune Teodora Palarie, managerul programului de impaduriri al asociatiei ViitorPlus.

Evenimentul de inaugurare a padurii va avea loc sambata, 14 iunie 2014, in comuna Dragos-Voda din Judetul Calarasi, in apropierea kilometrului 86 de pe Autostrada Soarelui, chiar langa noua padure. Vor fi prezenti reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, locale si regionale, care vor veni sa taie panglica inaugurarii padurii, printre care si Doina Adriana Pana, Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura din cadrul Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Printre invitati se regasesc si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, ai Prefecturii si Consiliului Judetean Calarasi, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, primarul Comunei Dragos-Voda, membri ai comunitatii locale si voluntari ce au contribuit la plantarea si ingrijirea padurii. Programul zilei cuprinde festivitatea de inaugurare a padurii, conferinta de presa si interviuri, dar mai ales activitati informative si interactive pentru invitati (ateliere educationale pe teme de mediu, activitati sportive, tur ghidat al padurii).

Nu in cele din urma, toti cei prezenti se vor putea delecta cu un pranz campenesc autentic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *