Sefa FMI, Christine Lagarde, pledeaza pentru o fiscalitate orientata spre ecologie

Sefa FMI, Christine Lagarde, pledeaza pentru o fiscalitate orientata spre ecologie

Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a pledat marti pentru o fiscalitate defavorabila poluatorilor, prin care „raul pe care il facem sa se reflecte in pretul pe care il platim”, scrie AFP.

FMI nu este o organizatie care se ocupa de protectia mediului dar „poate reusim sa ajutam cu un concept simplu pe care toata lumea il intelege: pretul corect pentru toate lucrurile”, a spus ea, intr-un discurs sustinut la Washington.

Acest lucru „semnifica utilizarea politicii bugetare pentru a face in asa fel incat raul pe care il facem sa se reflecte in pretul pe care il platim. Ma gandesc la taxe de mediu sau sistemul de schimb de emisii de gaze cu efecte de sera in cadrul careia statele emit, si de preferat vand, drepturi de poluare”, a explicat ea.

„Este calea cea mai buna si cea mai globala pentru reducerea pagubelor provocate mediului. Aceasta schimba preturile relative si ofera un motiv puternic pentru schimbare. Poate, de asemenea, sa galvanizeze energiile curate”, considera Lagarde.

„De altfel, in aceste vremuri dificile pentru bugete, tarile au nevoie de venituri si acest tip de taxa sau instrumente cvasi-fiscale pot oferi rezultate”, a adaugat ea.

FMI a evitat sa se aventureze pana in prezent in chestiunile legate de protectia mediului, considerate in mod traditional de statele membre ca fiind de competenta institutiei-surori, Banca Mondiala. In 2010, o propunere a predecesorului lui Lagarde, Dominique Strauss-Kahn, de creare a unui „fond verde” destinat pararii consecintelor economice ale schimbarilor climatice, nu s-a bucurat de succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *