Oamenii de stiinta pot de acum inainte sa ofere florilor un miros pe care nu l-au avut in trecut sau sa indulceasca parfumul acestora, prin manipularea genelor acestor plante.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Florida (SUA) a descoperit genele esentelor chimice care definesc parfumul unei flori, deschizand astfel calea pentru punerea la punct a unor noi metode de „modificare” a compusilor unei arome.
„Timp de multi ani, cultivatorii s-au concentrat asupra aspectului florii, asupra marimii si culorii ei si asupra duratei ei de inflorire, ignorand insa parfumul ei”, a explicat David Clark, profesor de horticultura la Universitatea din Florida.
In viitor, cultivatorii vor putea crea o multitudine de arome sau chiar sa obtina flori complet inodore, au explicat cercetatorii americani.
Timp de peste 10 ani, David Clark si colegii sai au analizat genele a peste 8.000 de flori si au descoperit ca gena parfumului de trandafir este aceeasi cu cea care confera tomatelor un gust agreabil.
Prin manipularea acestei gene, cercetatorii au reusit deja sa creeze tomate cu o savoare superioara si trandafiri cu un miros mai puternic.
Sursa: MediaFax