Fonduri sistate pentru ecologizare. Locuri de munca pierdute, perimetre devenite gropi de gunoi

Fonduri sistate pentru ecologizare. Locuri de munca pierdute, perimetre devenite gropi de gunoi
Fonduri sistate pentru ecologizare. Locuri de munca pierdute, perimetre devenite gropi de gunoi

Fostele perimetre miniere, depozite de deseuri. De-a lungul anilor, in Valea Jiului mai multe perimetre miniere au fost inchise. Unele dintre acestea au intrat in program de conservare, iar altele nu.

Anul acesta, reprezentantii statului au anuntat cã nu se vor mai aloca bani pentru inchiderea si conservarea perimetrelor miniere. In acest context, senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu, atrage atentia mai multor ministi in legãturã cu acest aspect.

Problemã semnalatã la douã ministere

In ceea ce ii priveste pe reprezentantii Ministerului Economiei, senatorul are trei aspecte legate de aceastã problemã a conservãrii perimetrelor miniere. ”O primã situatie se regãseste in fostele perimetre miniere unde s-au dezvoltat depozite de deseuri menajere neconforme, ce reprezintã forcare de infectie, cum ar fi cel din orasul Lupeni. Acesta a fost cuprins intr-un proiect national de inchidere derulat de CJ Hunedoara. Insã,pentru ecologizarea zonei adiacente deponeului trebuiau alocate fonduri de la Ministerul Economiei. Datoritã tãierii fondurilor, ecologizarea derulatã de ME este opritã, cele douã proiecte rãman necorelate, avand ca si consecinte ultilizarea ineficientã a fondurilor publice, mentinerea efectelor negative asupra mediului si accentuarea stãrii de insatisfactie a populatiei”, subliniazã Haralambie Vochitoiu, senator de Valea Jiului.

Pierderea locurilor de muncã adusã la cunostinta a doi ministri

O datã cu sistarea fondurilor pentru ecologizarea perimetrelor miniere se pierd si locurile de muncã. In Valea Jiului forta de muncã a fost restructuratã considerabil in ultimi ani. Senatorul ii atrage atentia lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei, cat si Rovanei Plumb, ministrul Mediului asupra acestor probleme. In ceea ce-l priveste pe Varujan Vosganian situatia este prezentatã din perspectiva concedierilor din Valea Jiului lucru care duce la pierderea locurilor de muncã.

”O altã situatie, mult mai dramaticã, o reprezintã pierderea unor locuri de muncã in orasele din Valea Jiului si intrarea in somaj a multor salariati datoritã sistãrii lucrãrilor de ecologizare. Oficial, motivul invocat este lipsa fondurilor”, se mai aratã in interpelare.

In ceea ce o priveste pe Rovana Plumb, situatia din Valea Jiului este prezentatã in alt context, insã cu aceeasi finalitate. Nealocarea de fonduri pentru ecologizare duce la pierderea locurilor de muncã.

”Doamnã ministru, blocand finantarea programului derulat de Ministerul Economiei, in loc sã reduceti, escaladati somajul si sãrãcia in Valea Jiului. in conditiile in care mai pregãtiti impreunã cu Guvernul din care cu onor faceti parte, disponibilizarea a incã 1000 de salariati in Valea Jiului (de la SNH, SNIMVJ si CEH), mentinerea acestei activitãti rãmane singura alternativã concretã si sigurã pentru reangajarea unei pãrti din personalul trecut in somaj si crearea de noi locuri de muncã”, ii prezintã Vochitoiu Rovanei Plumb.

Conform Monitorului Oficial din anul 2007, in Valea Jiului au fost inchise 20 de unitati miniere. Totul s-a petrecut in decursul a 65 de ani. Mai exact prima unitate miniera inchisa a fost Mina Rafael din Lupeni in anul 1941. Cea mai recenta inchidere dateaza din anul 2006. In urma cu 6 ani a fost suspendata activitatea Minei Barbateni din Lupeni. Conform aceluiasi document, s-au alocat diferite sume pentru inchiderea si conservarea acestor perimetre miniere. Astfel, statul roman a cheltuit peste 70 de milioane de lei pentru inchiderea si conservarea perimetrelor miniere care au fost inchise in decursul timpului. Mai exact au fost cheltuiti 76.032.621 de lei pentru inchiderea minelor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente