Francezii lupta impotriva zgomotului produs de avioane

  0
  330

  Guvernul francez ia masuri impotriva zgomotului creat de avioanele care decoleaza sau aterizeaza pe aeroporturile pariziene Roissy, Orly si Bourget. In felul acesta, trei milioane de riverani vor avea mai multa liniste.

  Planul de reducere a poluarii sonore, care va fi pus in aplicare din 2008, presupune ridicarea altitudinii tuturor avioanelor la sosire, precum si taxarea suplimentara a decolarilor din timpul serii. Mai mult decat atat, banii obtinuti din taxe vor fi alocati pentru ca persoanele care stau in apropierea aeroporturilor sa realizeze izolarea fonica a cladirilor.

  Avioanele vor incepe aterizarea cu 300 de metri mai sus

  Planul a fost prezentat de catre secretarul de stat in Ministerul Ecologiei, Nathalie Kosciusko-Morizet, si de omologul sau din Ministerul Transporturilor, Dominique Bussereau. Acesta contine trei obiective. Primul dintre ele consta in ridicarea altitudinii avioanelor la sosirea in regiunile pariziene cu 300 de metri pentru „a reduce la jumatate zgomotul pe care populatiile survolate sunt nevoite sa-l suporte”.

  In acest moment, altitudinea la care avioanele incep aterizarea, in Paris, se situeaza intre 600 si 1.200 de metri, in functie de aeroport.

  A doua masura inclusa in plan prevede ca decolarile care au loc intre orele 18 si 22 sa fie taxate suplimentar. Pana acum, taxa pentru poluarea sonora aeriana depindea de talia avionului si varia in functie de zborurile „de zi” si „de noapte”.

  De exemplu, la momentul actual, taxa de plecare pe timp de zi, de pe aeroportul Orly, pentru un Airbus A340, este de 83 de euro, iar pe timp de noapte, aceasta se ridica la 498 de euro. Pentru un Boeing de dimensiuni mari insa, taxa decolarii de pe Orly este, pe timp de zi, 1.059 de euro, iar pe timp de noapte, 10.594 de euro. Suplimentarea taxelor va crea un fond ce va fi alocat riveranilor pentru realizarea de izolari.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.