Intr-un hangar din Orleans, mentinut la temperaturi constante, zeci de esantioane de pamant sunt sortate in sertare, pastrand pentru generatiile viitoare structura actuala a diverselor tipuri de sol francez. Probele vor ramane la dispozitia cercetatorilor, ca termen de comparatie pentru studierea evolutiei solului.
Pedoteca, in curs de finalizare, este o adevarata „arhiva” nationala de soluri. Prelevarile de esantioane au inceput in 2001, urmand ca proiectul sa fie finalizat la sfarsitul acestui an. Pana atunci, vor fi fost conservate circa 2.200 de esantioane provenite din locuri diferite. La fiecare zece ani, din aceleasi locuri vor fi prelevate noi esantioane, cu scopul de a fi cercetate transformarile.
Probele provin atat din parcele agricole, cat si din paduri, din zonele industriale sau din cele urbane. Cu ocazia Salonului agri-culturii de la Paris, de saptamana trecuta, INRA a prezentat o cartografie a prezentei plumbului si cadmiului in sol. Dar, pana acum, niciunul dintre locuri nu s-a dovedit a fi contaminat la un nivel ingrijorator, chiar si in conditiile in care concentratiile de plumb sunt vizibil mai mari in regiunea Parisului.
Se scoate sol de la 30 cm adancime
In fiecare loc ales, spe-cialistii preleveaza 25 de esantioane de sol cu inaltimea de 30 de centimetri. Odata ajuns la Orleans, solul este depus intr-o camera rece, apoi intr-o sala de uscare, cu scopul de a se bloca orice activitate biologica. Ulterior, esantionul este trecut prin sita, pisat si ambalat in saculeti, apoi distribuit in mai multe laboratoare ale INRA.
Franta incearca sa recupereze intarzierea in cercetarea solurilor. Britanicii, de pilda, isi cerceteaza sistematic solurile, inca din 1979, fiind deja la a treia campanie de prelevare a esantioanelor. Ei au putut, spre exemplu, sa observe ce rezultat a avut stoparea folosirii DDT-ului asupra calitatii solului.
Sursa: Adevarul