Sute de eoliene vor fi construite pe litoralul francez, de la Marea Manecii, in Haute Normandie, pana pe tarmul Atlanticului, in regiunea Loire-Atlantique. Autoritatile de la Paris au facut cunoscute, la 6 aprilie, rezultatele apelului de oferta lansat in iulie 2011 pentru atribuirea a cinci perimetre de-a lungul coastelor franceze, destinate a gazdui centrale eoliene offshore capabile sa ofere pana la 3.000 de megawati putere instalata unui sistem energetic national in continua expansiune.
Castigatorii detasati ai acestei competitii au fost companiile EDF si Alstom, asociate cu grupul danez Dong Energy, care si-au adjudecat trei perimetre: Fecamp (in departamentul Seine-Maritime), Courseulles-sur-Mer (Calvados) si Saint-Nazaire (Loire-Atlantique) si au prezentat, de asemenea, cea mai buna oferta comerciala pentru un al patrulea perimetru, cel de la Saint-Brieuc (departamentul Cotes-d’Armor).
Guvernul a decis, insa, ca acest al patrulea contract sa fie atribuit consortiului constituit de firma spaniola Iberdrola si cea franceza Areva (liderul mondial in energia nucleara, tot mai doritor sa-si diversifice productia si in sfera energiilor neconventionale), intrucat cele doua concerne si-au insotit oferta tehnica de una comerciala extrem de atractiva pentru autoritati, care prevede construirea, de catre Iberdrola, a doua uzine la Le Havre, in contul partenerului sau Areva, care vor servi la construirea de eoliene si in care vor genera 2.000 de noi locuri de munca.
Agentia France Presse noteaza ca al cincilea perimetru care facea obiectul cererii de oferta nu a fost atribuit, propunerea prezentata de GDF Suez – singurul ofertant – nefiind acceptata din cauza pretului prea ridicat al energiei obtinute, care ar fi condus la o crestere nejustificata a facturilor la electricitate.
In final, cele patru proiecte retinute vor aduce, dupa darea in functiune, un spor de circa 2.000 de megawati de „energie curata” si vor genera investitii de 7 miliarde de euro si crearea a peste 10.000 de noi locuri de munca in industrie (pe langa cele doua uzine de la Le Havre, vor fi construite, de catre grupul Alstom, noi capacitati de productie a eolienelor la Saint-Nazaire si Cherbourg, pentru care exista asigurate comenzi pe urmatorii ani in valoarea de 2 miliarde de euro).
Eric Besson, ministrul francez al Industriei, a anuntat ca Franta va atinge inainte de termenul fixat, adica anul 2020, obiectivul de a produce 6.000 de megawati in centralele eoliene offshore. Astfel, in al doilea semestru al acestui an, autoritatile sunt pregatite sa lanseze o a doua cerere de oferta, pentru atribuirea perimetrelor Treport (Seine-Maritime) si Noirmoutier (Vendee), carora li se vor alatura cateva situri in curs de determinare. Marele perdant al competitiei incheiate zilele acestea, GDF Suez, va avea, atunci, ocazia sa-si ia revansa si sa se pozitioneze solid pe piata energiilor regenerabile in Franta.