Franta va aplica din 2010 un sistem bonus-malus de evaluare a activitatii ecologice a ministerelor

0
288

Activitatea ministerelor din Franta vor fi evaluata din 2010 conform sistemului bonus-malus, existent in industria auto, potrivit unui decizii a guvernului din Hexagon, iar credite de pana la 100 milioane euro vor fi acordate ministerelor cu cea mai buna administrare ecologica, relateaza Les Echos.Franta

Astfel, guvernul va crea o rezerva de 100 milioane de euro, creditele urmand sa fie acordate ministerelor care au indeplinit cei mai multi indicatori ecologici. Pentru a primi un bonus, ministerele vor trebui sa obtine calificative bune la cel putin sase indicatori.

Printre criterii se numara obligatia de a lansa audite energetice pentru 40% dintre cladirile unde ministerele sunt proprietari sau chiriasi, iar la finalul lui 2010, auditele trebuie sa vizeze totalitatea cladirilor.

De asemenea, procentul masinilor care emit peste 130 grame de CO2 pe kilometru pe care acestea le vor cumpara sau inchiria in 2010 nu trebuie sa depaseasca 20%. Din 2011, acesta va trebui sa scada la 15%, iar din 2012 la 10%. Masinile politiei, armatei, jandarmeriei si cele de lucrari publice sunt exceptate de la aceasta regula, potrivit deciziei guvernului.

Functionarii publici vor fi incurajati, totodata, sa diminueze consumul de hartie. Ministerele vor trebui sa indice numarul de cutii de hartie A4 care au fost cumparate pentru fiecare functionar in 2009. In 2010, acestea vor trebui sa micsoreze consumul cu 20%, apoi cu 40% in 2011. Acelasi principiu va fi valabil si pentru fotocopiatoare si imprimante.

In plus, consumul de energie (electrica, termica, de gaz si de combustibil) va trebui diminuat progresiv, in 2010 scaderea solicitata fiind de 10%. Ministerele vor mai trebui sa-si achizitioneze contoare pentru monitorizarea consumului de energie si de apa.

Ministrul bugetului si administratiei publice, Eric Woerth, a fost desemnat cu implementarea acestui dispozitiv simbolic, ce vizeaza modificarea comportamentelor in administratia publica, in sensul unei mai bune protectii a mediului, iar ministerele vor avea doar cinci luni la dispozitie (pana in mai 2010) pentru a trimite datele solicitate de guvern.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.