CE va finanta cu 34 milioane euro proiecte pentru programul “Oceanul viitorului”

Comisia Europeana (CE) a lansat cererea de proiecte pentru programul “Oceanul viitorului”, prin care aloca 34 milioane euro pentru cercetare multidisciplinara in scopul reconcilierii activitatilor maritime cu conservarea marilor si oceanelor, potrivit unui comunicat transmis joi de institutie.biodiversitate

Oceanele acopera cam 70% din suprafata Terrei, insa activitatea umana accentueaza presiunile asupra acestora, cu efecte negative asupra ecosistemelor marine si sustenabilitatii activitatilor maritime.

“Activitatile maritime au impact asupra vietii marine, dar si reciproca este valabila. Prin aceasta masura vrem sa incurajam cercetatorii marini, oceanografii si alti oameni de stiinta din variate sectoare maritime, precum transportul sau energia, sa conlucreze pentru a intelege mai bine interconexiunea dintre ecosistemele marine si activitatile maritime. Programul ‘Oceanul viitorului’ ne va ajuta sa reconciliem tintele cresterii economice sustenabile cu prezervarea marilor si oceanelor”, a declarat comisarul european pentru stiinta si cercetare, Janez Potocnik.

Proiectele selectate in cadrul acestui program se pot axa pe domenii precum: hrana, agricultura, pescuit si biotehnologie, pentru care CE aloca 9 milioane euro, energie (6 milioane euro), mediu (10,5 milioane euro), transport (7,5 milioane euro) si stiinte socio-economice si umane (1 milion euro).

Cererea de programe este impartita in trei sectoare. Primul, de 11 milioane euro, se adreseaza identificarii consecintelor schimbarilor climatice din Oceanul Arctic, din punct de vedere economic si de mediu. Cel de-al doilea, de 12,5 milioane euro, vizeaza impactul uman si natural asupra vietii marine, precum si impactul asupra transporturilor, pescuitului si turismului. In sfarsit, alte 10,5 milioane euro vor fi alocate pentru proiecte despre potentialul impact asupra ecosistemelor marine al acumularilor de carbon in formatiuni geologice pe fundul marii.

Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 14 ianuarie 2010, iar proiectele selectate vor fi anuntate in toamna lui 2010.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente