Frustrat si manios, Obama anunta oprirea forarilor in Golf

0
424

Suparat din cauza celei mai grave poluari cu petrol din Golful Mexic, presedintele american Barack Obama a iesit joi intr-o conferinta de presa extinsa pentru a anunta oprirea forarilor in mare, dar si pentru a se apara de critici, scrie News Provider.Obama furios

Obama a recunoscut ca echipa sa a facut cateva greseli de judecata si de abordare, iar la un moment dat a spus chiar ca „a gresit” cand a crezut ca firmele petroliere sunt pregatite sa faca fata celor mai grave dezastre.

In cazul in care va intrebati cine e raspunzator, imi asum eu responsabilitatea, a declarat Obama intr-una dintre rarele conferinte de presa sustinute de cand se afla la Casa Alba.

E treaba mea sa ma asigur ca se face totul pentru oprirea scurgerii. Nu inseamna ca va fi usor. Nu inseamna ca se va intampla imediat sau ca se va face in modul in care mi-ar placea sa se intample. Nu inseamna ca nu vom face nicio greseala. Dar guvernul federal este pe deplin angajat si eu sunt pe deplin implicat, a spus Obama.

Presedintele american a enumerat cateva domenii unde el si administratia sa au facut greseli. El a spus, de pilda, ca administratia sa ar fi trebuit sa se miste mai energic pentru a curata ceea ce el a numit o relatie complice si corupta intre organismele de reglementare si industrie, sugerand ca dezastrul ar fi putut fi prevenit, daca unii pasi ar fi fost facuti mai devreme.

Obama a respins criticile celor care spun ca nu s-a concentrat suficient de mult pe aceasta catastrofa, care acum se considera a fi cea mai mare din istoria Statelor Unite, cu milioane de metri cubi de petrol deversati deja in Golf. Obama a spus ca se gandeste la dezastru in fiecare dimineata cand se trezeste si in fiecare noapte cand merge la culcare.

Cei care cred ca am fost lenti in raspunsul nostru sau ca ne-a lipsit sentimentul de urgenta nu cunoscc faptele. A fost cea mai inalta prioritate de cand a aparut aceasta criza, a spus Obama, adaugand ca si fiica sa, Malia, l-a intrebat dimineata despre pata de petrol.

Obama a ordonat joi suspendarea activitatii la cele 33 de puturi de explorare forate in Golful Mexic, a impus un moratoriu de sase luni pentru noi permise de extragere submarina de titei si gaz, a suspendat temporar explorarile in largul coastelor.

Seful Casei Albe a aratat ca guvernul a facut cel mai amplu efort de acest tip din istoria SUA, mobilizand 20.000 de oameni si 1.300 de ambarcatiuni.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.