Fukushima produce efecte geopolitice. Criza energiei nucleare apropie Germania de Rusia

Fukushima produce efecte geopolitice. Criza energiei nucleare apropie Germania de Rusia

Presedintele Rusiei incepe astazi o vizita de doua zile in Germania, unde se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel si va fi insotit de o im­portanta delegatie de oameni de afaceri, indeosebi din domeniul energetic, pe fondul tot mai multor comentarii cu privire la o cres­­tere a dependentei economiei germane de resursele energetice ruse, odata cu decizia istorica de a renunta, pana in 2021, la energia nucleara. Dependenta crescanda a Ger­ma­ni­ei, care urmeaza sa renunte la domeniul nu­cle­ar in urmatorii zece ani, de zacamintele fo­sile din Rusia, va fi in centrul convorbirilor bilaterale, subliniaza Agentia France Presse.
Multi dintre ministrii cancelarului german, Angela Merkel, si ai presedintelui rus, Dmi­tri Medvedev, precum si importante de­le­gatii din domeniul economic, se vor intalni la Han­nover (nordul Germaniei), in cadrul ce­lei de-a treisprezecea reuniuni anuale. Con­­sul­tarile au fost initiate pentru a contribui la aprofundarea relatiilor economice si la mo­der­nizarea Rusiei postsovietice.
Purtatorul de cuvant al cancelarului german a spus ca “vor fi necesare centrale noi, indeosebi pe gaz”, pentru a compensa procentul de 22% din consumul de electricitate produs de cele noua reactoare in activitate.
Potrivit saptamanalului “Die Zeit”, unii parteneri europeni ai Germaniei, printre care Franta si Marea Britanie, sceptice in privinta abandonarii domeniului nuclear, dar si Sta­tele Unite nu sunt deloc incantate apropierea germano-rusa. Aceasta apropiere pare, insa, una destul de consistenta, dovezi elocvente in acest sens fiind acordul de joia trecuta intre Gazprom si RWE, a doua mare companie energetica germana si un anunt de ultima ora al premierului Putin referitor la posibila construire a unui al treilea tronson al conductei Nord Stream, prin Marea Baltica, intre porturile Viborg (Rusia) si Greifswald (Germania). Semnificativ, Putin a facut acest anunt in cursul unei vizite la compania MMK, principalul fabricant de tevi pentru conducte, vizita in cursul careia a mentionat si conducta Siberia Occidentala – Pacific, care ar urma sa aprovizioneze Japonia, tara care isi reduce, si ea, dependenta de energia nu­cle­ara. Intalnirea la nivel inalt va incepe in aceas­ta seara cu un dineu neoficial la care vor participa Angela Merkel si Dmitri Med­vedev, convorbirile propriu-zise urmand sa aiba loc maine. Vor fi semnate mai mult de zece acorduri de cooperare economica si de mediu, precum si contracte care acopera “spec­trul colaborarii germano-ruse”, a informat o sursa germana.
Cu exporturi de 31,8 miliarde de euro, Rusia este primul partener economic al Ger­maniei, care, la randul sau, exporta in Rusia produse de 26,4 miliarde de euro.
In plan politic, Germania, care prezi­dea­za in prezent Consiliul de Securitate al ONU, spera sa convinga Rusia sa nu mai blocheze o rezolutie care sa condamne Siria si represiunea sangeroasa a manifestantilor in aceas­ta tara. Si o intensificare de catre Moscova a sanctiunilor impotriva Iranului, dupa mode­lul european, ar fi bine primita de Berlin, a adaugat sursa citata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *