Fulgerele ar putea fi rezultatul anihilarii antimateriei in atmosfera

Un satelit lansat pe orbita pentru a detecta emisiile de radiatii gamma din cosmos a descoperit ca una dintre surse nu este doar foarte aproape de Pamant, dar este suficient de puternica pentru a anihila materia. fulgere atmosfera

Radiatiile gamma erau produse de fulgere de pe Pamant. Cercetatorii care folosesc Fermi Gamma Ray Telescope au inregistrat 17 emisii diferite de radiatii, in acelasi timp cu fulgerele monitorizate de World Wide Lightning Location Network, de la Universitatea Washington din Seattle.

Si alte telescoape vechi au detectat in trecut radiatii gamma terestre, fiind o surpriza uriasa la descoperirea lor, pentru prima oara in 1994. Majoritatea radiatiilor observate de Fermi si celelalte telescoape vin in general de la stele masive sau alte evenimente cataclismice din afara galaxiei.

“Ultimul loc unde ne asteptam sa descoperim radiatii gamma fost atmosfera Pamantului”, a spus Gerald Fishman, astrofizician la Marshall Space Flight Center, din Huntsville. “Timp de 12 ani a fost doar o ciudatenie stiintifica. Nimeni nu stia ce sa creada”.

Observatii recente ale telescopului Fermi au adancit misterul. Cel putin unul dintre fulgere a generat pozitroni, particule care alcatuiesc antimateria. “Era o ciudatenie si acum o putem explica”, a adaugat Fishman.

Oamenii de stiinta considera ca un camp electric de mare intensitate declanseaza o avanlansa de electroni care interactioneaza cu atmosfera, actionand ca un accelerator de particule natural. Aceasta avalansa de electroni ar putea declansa fulgerele si se pot produce radiatii gamma.

Fulgerul poate genera o cantitate uriasa de energie intr-un timp foarte scurt, a declarat fizicianul Robert Holzworth de la Universitatea Washington. “Nu sunt multe fenomene naturale la fel de puternice ca un fulger. Este foarte usor sa ne imaginam cantitatea enorma de energie care apare din interactiunea dintre un electron si pozitron”.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,174FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente