Fum peste centru

  0
  316

  Artistul Daniel Gontz a montat un generator de fum in fata Teatrului National, pentru a atrage atentia asupra poluarii cauzate de masini.

  Piata Universitatii a fost invaluita de fum. De data aceasta nu a fost vorba neaparat de masini – care polueaza zilnic -, ci de un experiment. In cadrul proiectului „RespiRO”, artistul Daniel Gontz a montat ieri un generator de fum nepoluant pe spatiul verde din fata Teatrului National, dorind sa atraga astfel atentia asupra efectului nociv al sutelor de mii de masini care traverseaza zilnic Bucurestiul.

  Cei care au trecut prin zona au avut astfel contact cu o imagine dusa la extrem a sufocarii orasului. Fumul non-toxic folosit de artist pentru a crea norul a fost emis de un generator pe baza de ulei, cu certificat de mediu.

  „Ma adresez celor care ar putea sa faca ceva pentru ca traficul sa fie mai liber, aerul mai respirabil, masinile mai putin poluante sau, pur si simplu, mai putine pe strazile orasului. Cat priveste autoritatile, aceasta imagine are misiunea de a-i bantui pe unii dintre edili si de a-i determina sa devieze fluent circulatia atunci cand proiectele de reparatii o cer”, a explicat Gontz.

  Bucurestenii care treceau ieri prin Piata Universitatii se uitau mirati la cosul inaltat pe spatiul verde, fiind insa de acord ca problema poluarii este una importanta. Steliana Radu spune ca resimte efectele acestui fenomen mai ales atunci cand se intoarce in oras dupa o vizita in provincie.

  „Am fost o saptamana la fiica mea. Cand am venit si m-am urcat intr-un autobuz, simteam ca nu mai pot sa respir. Noaptea, miroase a gaze mereu, nu poti aerisi, nu poti face nimic”, spune ea. In opinia sa, o solutie este greu de gasit, atata vreme cat saracia ii determina pe oameni sa-si cumpere masini vechi, poluante. Un alt trecator, Dragos, considera ca devierea circulatiei prin zone limitrofe ar putea salva macar centrul orasului de gazele nocive.

  Ideea initiala a proiectului era de a monta generatorul de fum pe o masina. Aceasta ar fi urmat sa se invarta fara oprire, timp de patru ore, in jurul rondului de la Universitate. Comisia Tehnica de Circulatie din cadrul primariei nu a aprobat insa cererea formulata de artist.

  Daniel Gontz, absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Viena, s-a mai facut „vinovat” de alte doua interventii urbane: in vara acestui an a colorat fantanile arteziene din Piata Unirii si a montat buline albastre, de risc estetic, pe cladirile urate din oras.

  Sursa: Evenimentul Zilei

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.