Stie toata lumea ca fumatul afecteaza aparatul respirator. Fumatorii sunt mai putin constienti ca au un risc crescut de cancer de vezica urinara. Odata aparut, are rata mare de recidiva.
Infectiile urinare frecvente impun ecografia de abdomen. Cu atat mai mult cu cat sunteti fumatori. Pot masca un cancer de vezica urinara, cu rata semnificativa de aparitie daca fumati de mult timp.
In fiecare luna, mucoasele din interiorul aparatului respirator se reinnoiesc. Toate celulele nou aparute trebuie sa fie identice cu celulele – mama. Pentru ca vorbim despre o rata mare de schimbare celulara, e usor sa apara deviatii. Pe aceasta mucoasa, vin in contact direct toate noxele din atmosfera. Tocmai am vorbim despre o posibila explicatie a frecventei cancerului pulmonar. Boala apare si la nefumatori.
Fumul de tigara se numeste autopoluare: „Statisticile arata ca nefumatorii si fumatorii au acelasi risc de a face cancer pulmonar abia la 10 ani de la renuntarea la fumat, abia dupa 10 ani poti sa compari un fumator cu un nefumator”, a spus prof. dr. Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica.
Conteaza si varsta la care ati inceput sa fumat. Substantele din fumul de tigara au o mai mare capacitate de a leza epiteliul pulmonar daca acesta e foarte tanar.
Cei mai mult dintre oameni asociaza tigara cu boli pulmonare. Un alt efect al tigarilor este insa cancerul de vezica urinara, cu rata mai mare de aparitie in cazul barbatilor.
S-a dovedit ca exista 7.000 compusi nocivi in fumul de tigara, iar dintre acestia 70 influenteaza vezica in mod direct. De ce? Se excreta renal si se elimina prin vezica.
Daca urinati cu singe, chiar in cantitate mica, mergeti la medic. Nu va autotratati pentru o infectie spre exemplu. Pe langa analiza de urina si urocultura se impune o ecografie de control. Aceasta pentru a exclude prezenta unei tumori. Si infectiile urinare repetate si netratate pot mari riscul de cancer al vezicii.
Pe de alta parte, o formatiune in interiorul vezicii poate sa determine obstructie. Astfel creste riscul infectiilor urinare.
Din toate aceste motive, o data pe an, in lipsa simptomelor, faceti un banal sumar de urina, o urocultura si o ecografie de pelvis.
Ecografia poate ridica suspiciuni si pentru un alt cancer prezent in special in randul barbatilor. E vorba de neoplasmul de prostata.
Ecografia de abdomen insotita de analizele de urina nu se rateaza anual. Cu atat mai mult daca fumati.