Gabriel Resources vrea schimbarea Guvernului

Compania Gabriel Resources a anuntat, ieri, pierderi nete de aproape sapte milioane de dolari la finalul celui de-al treilea trimestru al acestui an. In total, de la inceputul anului 2007, pierderile firmei au depasit, potrivit unui raport destinat actionarilor, 15 milioane de dolari.

Aceasta inseamna ca fiecare dintre actionari a pierdut in primele noua luni aproximativ 0,06 dolari pe actiune. In document, compania sugereaza chiar ca ar fi nevoie de o schimbare a Guvernului pentru ca investitia sa reporneasca.

„Trimestrul trei a fost dificil pentru noi. La un moment cand analiza Comisiei de Evaluare Tehnica privind evaluarea impactului de mediu Rosia Montana era aproape finalizata, Ministerul Mediului din Romania a suspendat in mod nejustificat procesul de analiza, aducand argumente fara absolut nici o baza legala”, a declarat presedintele si CEO al companiei, Alan Hill.

Acest lucru a dus la blocarea discutiilor cu creditorii traditionali ai companiei (banci si fonduri de investitii), care ar putea fi reluate abia dupa reinitierea procesului de analiza a impactului de mediu. De asemenea, societatea isi va reduce sau chiar sista activitatile, din acelasi motiv.

Pe langa ca a suspendat procesul de autorizare, Ministerul Mediului a retinut si autorizatiile de siguranta ale barajului ce va fi construit odata cu inceperea exploatarii, autorizatii deja aprobate in primavara de o comisie de experti.

Reprezentantii „Gabriel” au anuntat ca intentioneaza sa foloseasca toate mijloacele pe care le au la dispozitie pentru a relua procesul de analiza a Comitetului de Evaluare Tehnica („TAC”), pe de o parte, si vor depune o plangere administrativa in privinta retinerii permisului de siguranta pentru baraj, pe de alta parte.

In raportul destinat actionarilor firmei, conducerea companiei a prezentat si situatia politica din Romania pe care a calificat-o ca „nesigura”. „Este din ce in ce mai probabil ca este necesara o schimbare de guvern pentru reinitierea procesului de autorizare”, se arata in document. Potrivit reprezentantilor „Gabriel”, pana in luna septembrie, cheltuielile firmei au depasit 72 de milioane de dolari. Costurile finale ale proiectului au fost estimate la 750 de milioane de dolari.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *