Dupa Brian Merchant, Brooklyn, New York
Din punctul de vedere al unui ecologist, raspunsul este clar: Nu
Turismul invita o multime de oameni pentru a calca in picioare delicatul ecosistem al insulei, industria in continua crestere atrage muncitorii migranti sa se alature la o populatie deja cu probleme pe care insula nu o poate sustine, care, in combinatie cu multimea de vizitatori uzurpeaza resursele limitate ale insulei. Un neajuns este si folosirea excesiva a mijloacelor de zbor ce folosesc combustibili minerali, aproape singurul mod de a ajunge acolo.
Un Galapagos ideal
Desi reporterii sau realizatorii de emisiuni TV au primit sugestii ca doar oamenii de stiinta ar trebui sa calce pe plajele populate de foci, nu s-a tinut cont ca exista 40.000 rezidenti, pe langa multimea de specii care nu isi au originea pe insule. In acest fel, grija pentru acel mediu nu trebuie sa provina din simpla plimbare pe teritoriul focilor ce populeaza insula, ci mai degraba a localnicilor si turistilor ce nu o respecta. Ar trebui sa se tina cont de faptul ca insula e intesata de mesaje de genul: ” Va rugam folositi apa atat cat va trebuie – nu o irositi”. Astfel de sloganuri exista pana si in hoteluri, pe fluturasii cu oferte de vacante pe insula si sunt folosite chiar si in mesajele de intampinare in croaziere. Problema apei este in Galapagos de o importanta majora si provine din faptul ca la origini, aceste insule sunt in mod natural aride si sterpe, nepotrivite pentru populare umana. Cu toate acestea, insulele au fost colonizate in anii 1930, insa nu s-a tinut cont in momentul cand turismul a inceput sa se dezvolte in zona, ca exista o singura sursa de apa pentru toate cele insulele. Acesta este situata in capitala insulei,
San Cristobal. Abia in 2003 s-a vorbit deschis despre problema lipsei de apa si s-au luat masuri urgente pentru conservarea acesteia. In Galapagos probleme cum ar fi faptul ca turistii folosesc prea multa apa in timp ce fac dus sunt tratate cu seriozitate. Turistii vor continua sa sosesca in viitorul apropiat, dar in anumite conditii acesta nu este un lucru total nefavorabil insulelor.
Turism in Galapagos?
Intrebarea se refera la un punct de vedere al profesorului Arturo Keller, al Scolii de Stiinta si Mangement al Mediului din Bren: totul sta in a gasi un echilibru intre acces si protectie. Industria turismului genereaza insulei sume mari de bani pentru economia ecuadoriana si aceasta depinde direct de existenta insulelor vechi pentru a fi vizitate. In acest fel, Ecuadorul are un stimulent economic mare pentru a reglementa comportamentul si numarul de turisti ce au permisiunea de a ajunge pe insula si de a mentine politica de mediu. Exista in momentul de fata asa-numite restrictii ale numarului de turisti permisi in insula in fiecare zi, desi nimeni nu poate spune cu exactitate care e acesta. Si in momentul de fata, majoritatea banilor proveniti din turism nu raman in Galapagos, und ear putea fi alocati pentru programe de conservare sau solutii pentru alocarea resurselor. In schimb, marea majoritate a veniturilor se duc catre vasele de croaziera sau proprietarii de hoteluri, ce locuiesc pe continent, in Ecuador. O propunere pentru acest lucru poate fi considerata introducerea unei taxe de turism local in Galapagos, care sa se duca direct la fondurile insulei.
Galapagos – o constiinta impacata
In acest moment, un ecologist ce viziteaza insula poate sa faca anumite activitati pentru a imbunatati insula in timpul sederii sale: sa inchirieze barci de la locali pentru a calatori, sa cheltuie bani la organizatii non-profit cum ar fi Centrul de Cercetari Charles Darwin http://www.darwinfoundation.org, si sa conserve apa cu orice pret. Binenteles ca scenariul in care au acces doar oamenii de stiinta este ideal pentru conservarea insulei, dar aplicarea unei reglementari adecvate prin care se limiteaza fluxul de turisti poate duce totusi la furnizarea fondurilor necesare pentru protectia decvata a insulei.
Prin urmare, din punctul de vedere al unui pragmatic, raspunsul este mai complex: Da, dar cu grija.
Sursa: http://www.treehugger.com