Gandacii tin la curatenia corporala

Gandacii tin la curatenia corporala

In procesul lor de adaptare la conditiile de mediu, insectele au suferit modificari inclusiv la nivelul aparatului locomotor, piciorusele lor suferind transformari in mijloace perfecte pentru alergat si mers, sarit, fixat, sapat, apucat, inotat, colectat si transportat, ancorat, curatat antenele.

Cercetatorii de la Universitatea Christian Albrecht din Kiel, Germania, au efectuat un studiu prin care arata cum isi ingrijesc gandacii picioarele pentru a avea o mai buna aderenta pe suprafetele pe care le parcurg. Aceste insecte au pe membre un fel de perisori acoperiti cu un lichid care le ajuta sa se deplaseze usor pe diferite tipuri de suprafete, scrie presa de specialitate, care citeaza o lucrare aparuta in revista Proceedings of the Royal Society B.

Profesorul Stanislav Gorb de la Universitatea Christian Albrecht din Kiel s-a intrebat de multe ori cum pot insectele sa-si dea seama ca picioarele lor se murdaresc in timpul mersului, creandu-le impresia ca se deplaseaza anevoios. Pornind de la ideea generala ca toate animalele sunt dotate cu senzori care le ajuta sa traiasca in comuniune cu mediul inconjurator, Gorb si echipa sa au studiat comportamentul a sase specimene din familia Crisomelide. Insectele au fost asezate pe doua tipuri de materiale – unul din aluminiu si celalalt din silicon. Prima etapa a experimentului a constat in anestezierea gandacilor cu dioxid de carbon, ungerea spinarilor lor cu o pojghita de ceara de albine si prinderea, de spatele fiecarui exemplar, a cate unui fir de par uman. Dupa ce gandacii s-au trezit din anestezie, cercetatorii au legat fiecare fir de par de un aparat special de masurare a fortei. Pe masura ce se deplasau pe cele doua suprafete, oamenii de stiinta au observat ca insectele fac scurte opriri pentru a-si curata piciorusele. Cele mai dese „popasuri” au fost facute pe suprafata pe care exista o forta de frecare mai mica, scrie LiveScience, care preia studiul expertilor germani. Acest lucru – spune profesorul Grob – arata ca insectele sunt dotate cu receptori mecanici, cu ajutorul carora gandacii stiu ca, pentru a se deplasa pe un obiect, trebuie sa-si curete din cand in cand piciorusele.
„Am aflat, din acest studiu, ca insectele sunt capabile sa masoare forta de frecare. Nu am aflat insa si cum fac asta”, a declarat seful echipei de cercetatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *