Garda de Mediu a amendat Azomures cu 80.000 de lei, dupa trei zile de poluare cu amoniac

Conducerea Garzii de Mediu Mures a anuntat, luni, ca a dispus amendarea combinatului Azomures cu 80 000 de lei, dupa ce a fost sesizata de Agentia pentru Protectia Mediului ca, timp de trei zile consecutiv, la Targu Mures au fost inregistrate depasiri ale valorilor maxime la emisiile de amoniac.poluare cu amoniac

“Societatea Azomures nu a respectat prevederile autorizatiei integrate de mediu privind limitele admise la emisiile de amoniac, fapt pentru care s-a aplicat o amenda contraventionala in cuantum de 80.000 de lei. Conducerea agentului economic a semnat procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei avand unele obiectiuni, si anume: nu recunosc ca reale rezultatele monitorizarii efectuate de APM Mures si implicit poluarea produsa in municipiul Tg Mures”, a declarat comisarul de mediu, Dana Burdeti, citat de corespondentul NewsIn.

Aceasta a precizat ca luni comisarii GNM CJ Mures au efectuat un control la Azomures pentru verificarea cauzelor care au dus la aceste depasiri ale concentratiilor maxime admise prin autorizatia integrata de mediu. “S-a constatat ca Azomures a functionat la o capacitate de productie sub capacitatea maxima autorizata. In aceasta perioada, pe platforma Azomures nu au avut loc incidente tehnice, avarii ori alte evenimente care puteau genera emisii de amoniac suplimentare fata de conditiile normale de functionare a instalatiilor”, a spus Dana Burdeti.

Potrivit masuratorilor APM, de joi pana duminica, in diferite intervale orare, s-au inregistrat 28 de depasiri ale concentratiei de amoniac, depasirea maxima fiind de 4,6 ori fata de limita maxima admisa la probele de 30 de minute. De asemenea, s-au inregistrat doua depasiri si la proba medie zilnica din 20 noiembrie si din 22 noiembrie (masuratoare de 24 de ore) valoarea masurata fiind de 2,54 ori depasita fata de limita maxima admisa, aceasta valoare indicand o concentratie crescuta a amoniacului pe toata perioada zilelor respective.

“Pe fondul conditiilor meteo nefavorabile dispersiei poluantilor in atmosfera -ceata densa – aceste emisii de amoniac provenite din instalatiile de la Azomures nu s-au dispersat in totalitate, acumulandu-se in aerul din Targu Mures, ceea ce a condus la inregistrarea acestor depasiri”, a explicat comisarul.

In acest an, Garda de Mediu Mures a amendat Azomures pentru poluari repetate cu amoniac de doua ori, o data cu 50.000 de lei si alta data cu 20.000 de lei. Ambele amenzi sunt contestate in instanta, chiar daca prima amenda a fost platita jumatate din minim.

Sursa: NewsIn

Articole similare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente