UE si Yvo de Boer cred in incheierea unui acord precis la Copenhaga

Uniunea Europeana si Yvo de Boer, responsabil cu negocierile la summitul ONU pentru clima, cred in continuare in posibilitatea unui acord precis la Copenhaga, dar asteapta in continuare angajamente suplimentare din partea lui Barack Obama, relateaza AFP. Yvo de Boer

“Cred ca vom avea un acord foarte precis” la Copenhaga, a spus Yvo de Boer, la sosirea la Bruxelles, pentru o ultima intalnire cu ministrii mediului din UE, inainte de lansarea negocierilor de la Copenhaga (7-18 decembrie).

Potrivit lui, acest acord ar include obiective ale tarilor bogate pentru a reduce emisii poluante, clarificari din partea economiilor emergente, precum India si China, dar si un ajutor pentru tarile sarace, pentru a face fata schimbarii climatice. Valoarea acestuia urmeaza sa fie precizata.

Secretarul executiv al Conventiei pentru clima a ONU a salutat promisiunile recente facute de Brazilia, Coreea de Sud, Rusia sau Japonia. “Chestiunea cheie in prezent o reprezinta Statele Unite”, pentru ca “lumea este pregatita”, a spus el.

“Cred ca presedintele american Barack Obama va fi in masura sa vina la Copenhaga cu un obiectiv (de reducere a emisiilor poluante – n.red.) si o contributie financiara” pentru eforturile tarilor sarace, si-a exprimat el speranta.

Ministrul francez al ecologiei, Jean-Louis Borloo, a luat act de problema Washingtonului, care cere, potrivit lui, “o flexibilitate privind datele sau cifrele”. Pentru acest lucru, va trebui, probabil, ca tarile industrializate sa contribuie mai mult, a adaugat el.

Yvo de Boer ar vrea ca UE sa clarifice, inainte de Copenhaga, mandatul de negociere oferit presedintiei suedeze. “Avem nevoie de o cifra clara din partea Europei pe masa”, a spus el.

In cursul unui summit din 30 octombrie, tarile europene au ajuns la un acord privind o pozitie de negociere, in vederea conferintei de la Copenhaga si asupra principiului unui ajutor pentru statele sarace.

Germania, Franta si Italia au refuzat, insa, orice estimare a acestului autor, preferand sa lase alte tari mare sa faca prima miscare.

UE a estimat la 100 de miliarde de euro pe an nevoile de finantare internationala pentru a ajuta tarile sarace, in perioada 2013 – 2020, o chestiune care a devenit centrala in negocierile climatice mondiale.

Ministrul suedez al mediului, Andreas Carlgren, a convocat luni, la Bruxelles, o reuniune extraordinara cu omologii sai, pentru a “discuta cum va aborda UE urmatoarele saptamani inainte de Copenhaga”. “Vizam un acord complet, acoperind toate subiectele”, a adaugat el.

In cursul discutiilor din spatele usilor inchise, ministrii europeni ar urma sa evoce in special suma necesara pentru a oferi imediat un ajutor public pentru tarile sarace, din 2010 pana in 2013.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,167FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente