Garda de Mediu a amendat ferma de porci Nutripork pentru lipsa perdelei verzi de protectie la batal

Garda de Mediu a amendat ferma de porci Nutripork pentru lipsa perdelei verzi de protectie la batal

Garda de Mediu Bihor, prin prim-comisarul Calin Mocan, a invitat ieri ziaristii la un control inopinat la ferma de porci din Iosia a SC Nutripork Palota si la fabrica Zaharul pentru a se depista sursa mirosului neplacut ce a reaparut recent in vestul Oradiei. „Ne-am autosesizat, inclusiv la noile semnale venite de la cetateni si mass-media. Si controlul efectuat de noi in luna aprilie la ferma de porci s-a soldat cu o amenda de 50.000 de lei plus notificari la ARPM Cluj, singura institutie care poate retrage autorizatii de mediu. Noi putem doar constata si amenda nerespectarea prevederilor din autorizatiile de mediu”, si-a explicat Calin Mocan demersul.
La ferma de porci, echipa de control a fost condusa de seful fermei, Alexandru Tanasz, la batalul de depozitare a dejectiilor animalelor. Acolo, comisarii de mediu si ziaristii s-au convins ca s-a acoperit batalul cu paie, si ca mirosul era mai slab decat cel din fata fermei.
Insa dr. Tanasz nu a putut explica pertinent lipsa perdelei verzi de protectie de pe marginea batalului. „Am plantat copacei, dar s-au uscat”, a spus seful fermei, fara a putea arata comisarilor de mediu resturile arborilor uscati. Ca atare, Nutripork a fost amendata cu 50.000 de lei pentru lipsa perdelei vegetale.
Pretul dulciurilor
La SC Zaharul, comisarii de mediu au constat ca depozitul de borhot era golit si curat. Insa un miros specific s-a simtit la statia de pre-epurare a apelor reziduale, chiar si in conditiile in care SC Zaharul respecta normele tehnologice de mediu impuse inclusiv de legislatia europeana in domeniu. „Intradevar, apar emanatii la campul cu namol. Dar aceasta este tehnologia folosita de fabricile de zahar din toata Europa. Cand e pompata spre Statia de Epurare a orasului, apa pre-tratata de noi nu mai are miros. Problema e ca orasul s-a extins spre vest ani de zile dupa ce fabrica de zahar a inceput sa functioneze in zona industriala, in urma cu 55 de ani. Oricum, nu credem insa ca mirosul acesta ar putea ajunge pana in cartierul Iosia”, a precizat Monica Potau, sefa Protectiei Mediului la SC Zaharul SA.
„Vestul cartierului Rogerius a fost construit dupa inaugurarea fabricii de zahar. Asa incat, cata vreme respecta tehnologia impusa prin avizul de mediu, nu putem aplica nicio sanctiune, fiindca ar anula-o cu certitudine in instanta”, a conchis Calin Mocan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *