Garda de Mediu i-a speriat pe gratargii

Comisarii de mediu bucuresteni au inlocuit, ieri, amenzile cu sacii de plastic si sfaturile pentru petrecaretii din Padurea Baneasa.

Comisarii Garzii de Mediu au petrecut ieri ziua de 1 Mai la iarba verde. Au vanat gratargii din parcuri si din Padurea Baneasa, cu ordin de la ministrul mediului sa-i pedepseasca pe cei care fac focul in padure sau isi lasa, tot acolo, resturile de la picnic.

La vederea uniformelor verzi si negre, unii petrecareti si-au strans gratarele. Altii, mai tupeisti, i-au trimis la plimbare pe comisari, pe motiv ca nu arde tara acum de la gratarele lor din padure.

In final, actiunea s-a incheiat pas- nic: comisarii au impartit sfaturi si pungi pentru gunoi, iar bucurestenii si-au vazut de fripturi si de mititei.

Pe tocuri, la padure

Comisarul-sef Olivia Oprisan a pornit ieri la vanatoare de amenzi fara sa cunoasca legea in baza careia le poate da. Ea a confundat Legea mediului, 31/2000, cu statutul personalului didactic (Legea 195/2005), spunand ca: „Sanctiunea pentru focul in padure, conform legislat iei in vigoare, este de la 30 de milioane (vechi, n.r.), iar pentru gunoaie, amenzile pe persoana fizica sunt de la o mie de ron la doua mii de ron”.

In timpul asta, adevaratii „vardisti”, inspectorii de la Ocolul Silvic Baneasa, imparteau pliante din care cetateanul afla prevederile legii reale, 31/2000. Pentru aprinderea focului la o distanta mai mica de o suta de metri de paduri amenda este de la 120 de lei pana la 200 de lei. Pentru resturi menajere abandonate pe spatiul verde, sanctiunea este de la 60 la 80 de lei.

Cu toate acestea, cei care se aflau ieri in padure au aprins gratarele chiar sub nasul Garzii de Mediu. Unii dintre ei le-au demontat repede, la vederea comisarilor in costum sau a doamnei comisar-sef, tot la costum, dar cu pantofi cu toc de zece centimetri.

Oamenii legii le-au spus ca au venit cu ganduri bune si le-au oferit saci de plastic si sfaturi pentru strangerea gunoiului.

Trimisi la plimbare

Nu toti oamenii au fost incantati de vizita Garzii de Mediu. Cativa bucuresteni iesiti si ei la gratar, in padure, i-au invitat pe cei noua comisari de pe teren sa se plimbe: „Dar cu padurile, cand au pus acid sulfuric la radacina, nu v-a interesat? Mergeti, mergeti, ca aveti alte treburi de facut”, ii pofteste sa-l lase in pace un domn mai recalcitrant.

Acesta le-a raspuns autoritatilor, in momentul in care a fost intrebat de gratarul stins, aflat la cativa metri mai departe: „Cine a facut focul aici? M-ati vazut? Atunci, la revedere!”.

Altii au considerat insa ca initiativa Garzii este una foarte buna. Vasile Ghinea, 57 de ani, s-a aratat incantat: „Inainte sa patruleze ei era o mizerie si o porcarie aici”. Schimbarea are o alta explicatie in opinia familiei Ghenu Tudor. Cei doi pensionari cred ca restric- tiile de a face focul in padure sunt de cand au aparut vilele prin preajma.

Primaria ar trebui sa faca „parcuri” pentru gratare

Comisarul-sef Olivia Oprisan aseamana situatia protectiei mediului cu cea a parcarilor din Bucuresti. „Stim cu totii ca gratarele trebuie facute in locuri special amenajate. Acestea din pacate nu exista. Autoritatile locale ar trebui sa fie preocupate de aceste probleme, pentru ca omul sa aiba si conditii, sa nu fie nevoit sa faca focul in padure, iar noi sa-l sanctionam”, conchide intelegator comisarul.

CE SPUNE LEGEA

Amenda de 200 de lei pentru o tigara aprinsa in padure

Legea mediului 31/2000 prevede amenzi de la 120 de lei la 200 de lei pentru: aruncarea de tigari, chibrituri sau alte obiecte aprinse in paduri; aprinderea focului la o distanta mai mica de 100 m de limita padurilor. Amenda de la 80 de lei la 120 de lei pentru: aducerea sau depozitarea de piatra, moloz, cadavre, gunoaie si alte deseuri in fondul forestier national sau pe terenurile cu vegetatie forestiera. Amenda de la 60 la 80 de lei pentru: aruncarea sau lasarea in interiorul sau la liziera padurii de ambalaje si resturi menajere sau altele asemenea.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *