Garda de Mediu, in actiune

Cele peste 21 de controale planificate si 35 inopinate efectuate de comisarii Garzii de Mediu in luna august s-au finalizat cu patru amenzi, in valoare de 92.500 de lei. Acestora li s-au adaugat sapte avertismente si o suspendare din activitate.
protectia mediului
Controalele au vizat modul de conformare la legislatia de protectie a mediului. SC General Nefer A%D SRL din Scornicesti, Gramier SRL, Prodnef Com SRL si SC Tun Al 2003 SRL din Slatina au fost sanctionate cu avertisment pentru ca nu au depus la termen declaratiile lunare privind obligatiile de plata la fondul pentru mediu (o contributie de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor feroase si neferoase de catre detinatorii de astfel de deseuri, persoane fizice sau juridice). Sumele se retin prin stopaj la sursa de catre operatorii economici colectori si/sau valorificatori, autorizati potrivit legislatiei in vigoare privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, care au obligatia sa le vireze la fondul de mediu aferent activitatii de valorificare prin topire-turnare deseuri din aluminiu. Alt avertisment de mediu a fost dat si la SC Carpat Agregate SA din comuna Slatioara. „SC Carpat Agregate din Slatioara a fost sanctionata cu avertisment pentru ca nu a realizat la termen masura impusa la controlul anterior, privind transmiterea buletinelor de analiza pentru apa uzata tehnologica pentru luna iulie 2008”, a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu, Florin Homorean.

Amenzi peste amenzi

Societatea comerciala Marcus Impex SRL Corabia, punct de lucru in comuna Giuvarasti, a fost sanctionata cu amenda de 30.000 de lei pentru ca a desfasurat activitatea de exploatare a agregatelor minerale din albia raului Olt, mal drept, in aval de Izbiceni-balastiera Giuvarasti, fara autorizatie de mediu. „La data controlului, 19 august, pe amplasament se incarca balast cu doua utilaje in autobasculantele care transportau balastul la o statie de sortare, unitatea primind o amenda de 30.000 de lei”, a spus Florin Homorean.
Societatea Gia Sistem SRL nu a respectat obligatia de a furniza informatii la refolosirea si tratarea in conditii de protectie a mediului pentru echipamentele electrice si electronice noi introduse pe piata, in perioada ianuarie-august 2007, in termenul legal de un an de la introducerea pe piata, fapta pentru care unitatea a fost sanctionata cu amenda in valoare de 2.500 de lei.
SC Euro Vamarcom SRL, din Bals, a fost amendata cu 30.000 de lei pentru ca nu a solicitat autorizatie de mediu pentru desfasurarea activitatii de extractie nisip si pietris din Oltet si s-a aplicat sanctiunea privind interzicerea functionarii fara autorizatie de mediu.
Comisarii vor continua actiunile de control.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *