Garda de Mediu pune poluatorii la plata

Garda de Mediu - f?r? norm? de sanc?iuni!

Garda de Mediu pune poluatorii la plata
Garda de Mediu pune poluatorii la plata

In 2010, Anul biodiversitatii, o tematica importanta a campaniilor de mediu a constituit-o protectia apelor subterane. In acest sens, au fost desfasurate mai multe actiuni care s-au soldat insa cu o concluzie nefericita: poluarea apelor subterane este inca la ordinea zilei. La o astfel de concluzie au ajuns si comisarii Garzii de Mediu, Comisariatul Judetean Bihor.

In urma mai multor controale desfasurate de catre inspectorii Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Bihor la societatile de pe platforma Avicola, au fost identificate neconcordante intre cantitatea de ape preluate in vederea folosirii si cea de ape uzate evacuate. Aceasta prima constatare a dus la efectuare unor controale de fond la Societatea SC Rofavic Service SRL (fosta Avicola). Comisarii Garzii de Mediu Bihor au descoperit ca societatea Rofavic presteaza servicii de alimentare cu apa si canalizare pentru peste 40 de societati care isi desfasoara activitatea pe platforma fostei Avicola. In mod normal, apele uzate menajere si industriale sunt preluate de Rofavic de la cei 40 de agenti economici si pompate de catre aceasta societate catre Statia de Epurare a CAO. Insa s-a constatat ca, in perioada 1 iunie a.c. – 1 noiembrie a.c., acest proces a fost intrerupt. Potrivit facturilor incasate de la cele 40 de societati, Rofavic a extras apa prin puturile forate, in jur de 5.000 mc/luna, iar in cele cinci luni cantitatea de apa uzata rezultata s-a ridicat la 25.000 mc. In conditile in care niciuna dintre societati nu imbuteliaza si nici nu capteaza apa si nici nu exista pierderi semnificative de apa pe conducte, ar trebui sa existe o concordanta intre cantitate de apa primita si cantitatea de apa uzata evacuata. Acest lucru este dovedit de factura de ape industriale prezentata de catre Rofavic. Insa lucrurile nu se opresc aici, comisarii Garzii de Mediu, mergand pe „firul” conductei, au ajuns la Statia de Epurare a Companiei de Apa Oradea, unde au solicitat sa prezinte cantitatea de apa primita de la Rofavic. Dovada prezentata i-a uluit pe angajati: in perioada 1 iunie – 1 noiembrie cantitatea de apa pompata la Statia de Epurare a fost de 5 mc, fata de 25.000 mc, cat era normal. „Comisarii Garzii de mediu au extins verificarile pentru a constata unde au fost, in fapt, evacuate apele uzate. S-a constatat ca pe tronsonul de canalizare de la Statia de pompare a SC Rofavic si Statia Epurare a CAO, tronson in lungime de 4 km, exista unele sparturi in zona drumului de acces la Parcul Industrial, pe partea dreapta a E 60 venind dinspre Bors spre Oradea. Din cauza sparturii, intreaga cantitate de ape industriale, in total 25.000 mc, s-a varsat in camp. Am descoperit o balta care barbota”, ne-a declarat Calin Mocan, comisarul sef al Garzii de Mediu, Comisariatul Judetean Bihor. Acesta a mai adaugat ca, pentru poluarea constatata, firmei Rafavic i s-a intocmit, pe data de 2 noiembrie, o nota de constatare si i s-a aplicat o amenda de 30.000 lei. „Potrivit principiului poluatorul plateste, am aplicat firmei in cauza o sanctiune contraventionala in valoare de 30.000 lei. Reprezentantul firmei a platit pe loc amenda”, a adaugat Mocan.
Totodata, firma amendata a avut si obligatia de a remedia sparturile, lucru care s-a si respectat, in termenul dat de catre comisarii Garzii de Mediu Bihor. „In urma verificarilor efctuate in cursul zilei de vineri, 12 noiembrie a.c., am constatat ca s-a reparat conducta, iar la probele efectuate, apa uzata pompata ajunge la Statia de Epurare”, a concluzionat Calin Mocan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *