Garda de Mediu si SGA Suceava, pregatite sa amendeze Test Prima cu circa un miliard de lei vechi

Garda de Mediu si SGA Suceava, pregatite sa amendeze Test Prima cu circa un miliard de lei vechi

Exploatarea ilegala de balast din albia raului Suceava de catre angajatii SC Test Prima SRL in zona Bilca-Vicovu de Sus a intrat si in atentia comisarilor Garzii de Mediu Suceava. Acestia au mers ieri la fata locului pentru a verifica actele si autorizatiile pe care firma lui Viorel Juravle le detine. Asa cum era de asteptat, autorizatia de mediu pentru perimetrul unde avea loc jaful nocturn era anulata.
„Societatea obtinuse autorizatie de mediu in mai 2011 pentru o perioada de zece ani. Dar, in conditiile in care pentru anul 2012 autorizatia de exploatare emisa de Apele Romane nu a fost prelungita, si autorizatia de mediu a devenit nula”, a declarat Adriana Iordache, sefa Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Suceava.
La fel ca in cazul celor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Suceava, cei de la Garda de Mediu spun ca atata vreme cat exista in lucru un dosar penal nu se pot aplica alte sanctiuni contraventionale.
Acest lucru s-ar putea intampla daca la finalul cercetarilor se va constata ca Viorel Juravle si firma sa nu au incalcat Legea 107/1996, legea apelor, si nu vor raspunde penal.
Daca se va ajunge la aceasta concluzie, reprezentantii institutiilor statului abilitate sa controleze activitatea celor de la Test Prima vor putea da amenzi.
Sanctiunea pe care Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Suceava o poate aplica este cuprinsa intre 30.000 si 60.000 de lei, in timp ce amenda pe care o vor aplica cei de la Sistemul de Gospodarire a Apelor este de 75.000-80.000 de lei.

Exploatau balast hoteste, la miez de noapte
Actiunile celor doua institutii vin dupa ce reporterii cotidianului „Monitorul de Suceava” au mers pe albia raului, in seara zilei de miercuri, 31 octombrie, pentru a verifica o sesizare primita din partea unor cetateni din zona Bilca-Vicovu de Sus.
Exploatarea balastului se facea la lumina farurilor autocamioanelor de transport si ale unui buldoexcavataor, iar totul era foarte bine pus la punct. O cursa completa dura aproximativ 15 minute, timp in care balastul era incarcat in bena autocamionului, transportat la statia de sortare din Bilca a firmei Test Prima, operatiune care implica traversarea drumului national 2E care merge spre Vicovu de Sus, iar dupa ce erau descarcate masinile se intorceau pentru a relua operatiunea.
Chiar daca politistii au stabilit ca in acea seara s-au efectuat doar sase transporturi, specialistii de la SGA Suceava prezenti la fata locului au fost de cu totul alta parere. Florin Boeru, specialist al SGA Suceava, a estimat ca este vorba de cel putin 250 de mc de balast exploatat ilegal din albia raului Suceava.
Mai grav este ca, potrivit martorilor din zona, activitatea s-a derulat pe tot parcursul ultimelor sase luni, fara ca nimeni sa observe absolut nimic. In tot acest interval, cei de la Test Prima au lucrat fara a avea autorizatie de exploatare, aspect care era cunoscut de la administratorul firmei, Viorel Juravle, pana la seful statiei de sortare si betoane de la Bilca.
Asta dovedeste ca totul s-a facut intr-un dispret total fata de ceea ce inseamna normele legale si obiectivele comerciale si particulare aflate in aval si care pot fi afectate iremediabil in cazul unor viituri.

Citeste mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2012-11-03/Garda-de-Mediu-si-SGA-Suceava-pregatite-sa-amendeze-Test-Prima-cu-circa-un-miliard-de-lei-vechi#ixzz2BAKUBLQ1

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente