Geolog Elvetian Cercetat pentru „Cauzarea Cutremurelor”

  0
  352

  cutremureProiectul geotermal de la Basel a fost oprit din cauza cutremurelor.

  Directorul unei companii de energie geotermala a fost cercetat in Elvetia , acuzat ca a distrus proprietatea prin declansarea de cutremure.
  Compania lui Markus Haering colabora cu autoritatile din Basel pentru a incerca sa converteasca caldura din rocile de adancime in electricitate. Proiectul a fost suspendat in 2006 cand sapaturile au produs cutremure. Nu aexistat pagube umane insa cele financiare s-au ridicat la 9 milioane $ (5.54 milioane £). Domnul Haering neaga faptul ca ar fi produs in mod intentionat pagubele respective.
  Proiectul a fost oprit definitiv la inceputul lunii trecute dupa ce un studiu guvernamental a descoperit ca,  in cazul unor cutremure similare, proiectul ar putea produce pagube de milioane de dolari in fiecare an.
  Prezent in fata instantei de judecata, dl. Haering a respins acuzatiile conform carora ar fi produs in mod deliberat pagube proprietatilor si a afirmat faptul ca localnicii erau informati asupra riscurilor.
  El a mai spus ca cei implicati „stiau foarte putine despre seismicitate” inainte ca sapaturile sa inceapa in in zona Petit-Huningue a orasului.
  Liderii proiectului sustin ca aveau un plan in caz de urgenta si ca „in fiecare minut, stiam ce se petrece si eram pregatiti pentru a interveni imediat.” Unul dintre cutremurele generate a avut o magnitudine de 3,4 grade.
  Raportul guvernului elvetian a concluzionat ca, daca s-ar fi permis continuarea proiectului, sansele de a produce un cutremur atat de puternic incat sa cauzeze pagube de pana la 500 milioane $ ar fi fost de 15%.
  Totusi, ar fi fost putin probabil ca acest proiect sa afecteze grav o placa tectonica
  importanta care se afla chiar sub orasul Basel, oras devastat de un cutremur major in anul 1356. Dl. Haering risca pana la 5 ani de inchisoare daca judecatorul va considera ca a existat intentia de a distruge proprietatea.

  Sursa :  19.12.2009

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.