„Gerul cel mare”, cea mai noua sperietoare

Posturile de televiziune s-au grabit sa anunte cea mai friguroasa iarna din ultimul mileniu, citand prognoza unor experti polonezi. Meteorologii romani considera insa afirmatia „cel putin hazardata”.

Pro TV a dat alarma, in seara de 13 septembrie: postul din Pache Protopopescu anunta ca iarna 2010-2011 va fi „cea mai grea din ultimii 1.000 de ani”. Informatia, care a fost reluata si la buletinul de stiri de a doua zi dimineata, cita specialisti ai Institutului de Meteorologie din Polonia care prognozau ca in aceasta iarna „am putea tremura mai rau ca niciodata”. Stirea a fost preluata pe 14 septembrie si de alte posturi TV. Antena 3 a prezentat informatia sec, citand aceiasi experti polonezi care avertizau ca temperaturile vor scadea simtitor in fiecare an in tarile europene. Realitatea TV a fost singurul post care a organizat o dezbatere pornind de la previziunea polonezilor, iar teoria a fost demontata de invitatul din studio, meteorologul Silviu Grigore. Cu toate ca demersul jurnalistic a vizat clarificarea unor elemente legate de avertizarea specialistilor polonezi, iar meteorologul invitat a fost cat se poate de prudent in afirmatii, postul a pastrat pe burtiera, pe tot parcursul emisiunii, mesaje apocaliptice de genul „frig extrem la iarna”.

Informatia potrivit careia aceasta iarna va fi cea mai grea a mileniului a aparut initial intr-o stire Agerpres, care citeaza un portal de stiri in limba rusa. Astfel, un expert de la Institutul de Meteorologie si Gospodarirea Apelor din Polonia, al carui nume nu apare in stire, ar fi ajuns la concluzia ca reducerea vitezei Curentului Golfului ar duce la racirea Europei, pentru ca masele de aer cald transportate de curent nu mai reusesc sa le compenseze pe cele reci, arctice. Mai mult, expertul spune ca, daca acest curent va disparea, Europa se va confrunta cu o noua era glaciara, iar in Scandinavia se va forma un mare ghetar.

Expertii romani sunt rezervati

Roxana Bojariu, climatolog al Administratiei Nationale de Meteorologie, spune ca afirmatia acestor cercetatori polonezi este hazardata, pentru ca nu exista un „fundament stiintific” pentru a face o previziune atat de drastica.

In primul rand pentru ca, in acest moment, prognoza meteo nu se poate face cu o precizie atat de mare pe o perioada atat de indelungata – pentru urmatoarele sase luni. „Nu putem spune inca nici daca va fi cald, nici daca va fi rece la iarna”, explica Bojariu. „Vom sti ceva poate la sfarsit de octombrie, poate la final de noiembrie”, adauga climatologul, precizand ca prognozele sunt estimari statistice, in general, care pot fi cu usurinta depasite de realitate, in special in ultima vreme.

Curentul Golfului, denumit si Gulf Stream, traverseaza Atlanticul de la sud-vest catre nord-est, transfera caldura in partea de vest a Europei si contribuie la mentinerea depresiunii islandeze, care aduce ploi si vreme moderata intr-o mare parte a Europei, inclusiv in Romania, explica meteorologul Silviu Grigore.

Teoria incetinirii „circulatiei termohaline”, din care face parte Curentul Golfului, nu este noua, adauga meteorologul. Iar studii mai recente, din anii 2009-2010, ale britanicilor si americanilor, arata ca acest curent a suferit chiar o usoara intensificare in ultimii ani. Ceea ce se traduce printr-o usoara scadere a temperaturii la nivel global, nicidecum la incalzirea despre care se vorbeste peste tot.

Meteorologul spune ca, atat timp cat n-a vazut studiul, care ar fi trebuit sa fie bazat pe cercetari extrem de complexe si indelungate, cum sunt cele ale americanilor care au balize instalate in ocean pentru a urmari Curentul Golfului, prognoza i se pare „cel putin hazardata”.

De altfel, in stirea originala erau citati si experti care demonteaza teoria polonezilor: oceanograful NASA Josh Willis a demonstrat, pe baza datelor colectate in ultimii 18 ani, ca acest Curent al Golfului a crescut in intensitate, nu a fost incetinit, si a devenit mai cald, nu mai rece. Aceasta informatie nu si-a mai gasit insa locul in buletinele posturilor de stiri, care au dat ca sigur „gerul cumplit” de la iarna.

Gerul de iarna trecuta a venit din zona arctica

Un argument este si gerul extrem din nordul si centrul Europei de iarna trecuta, cand s-au inregistrat temperaturi-record in Germania, -33 de grade Celsius, si care nu a fost cauzat de Curentul Golfului, ci de „intensificarea invaziilor de aer arctic”. „Am rezerve fata de studiul polonez. Si daca putem pleca de la premisa ca s-ar incetini Curentul Golfului, reactia de raspuns a atmosferei nu ar avea loc atat de rapid”, conchide meteorologul.

„Nu putem spune inca nici daca va fi cald, nici daca va fi rece la iarna.”
Roxana Bojariu climatolog

„Daca s-ar incetini Curentul Golfului, reactia de raspuns a atmosferei nu ar avea loc atat de rapid.”
Silviu Grigore meteorolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *