Ghetarii din Alaska se topesc mai lent

O echipa de cercetatori francezi si canadieni a demonstrat, cu ajutorul imaginilor captate de sateliti, ca ghetarii din Alaska s-au topit, in perioada 1962-2006, mai incet decat se estima initial, potrivit unui studiu publicat duminica, 17 ianuarie, in revista stiintifica Nature Geoscience.ghetarii din Alaska

In aceasta perioada, ghetarii din Alaska au pierdut aproximativ 42 km3 din suprafata in fiecare an, fapt ce a contribuit la cresterea nivelului marii cu cate 0,12 mm pe an, „deci cu 34% mai putin fata de ceea ce se estimase initial”, a explicat Etienne Berthier de la Universitatea din Toulouse, citat de AFP.

Totusi, micsorarea ghetarilor s-a dovedit a fi foarte heterogena, de aici aparand si dificultatea de a se putea face o estimare globala.

Limbile anumitor ghetari care ajung pana in vai pot fi acoperite de sedimente si, pentru ca este protejata de soare, gheata de aici se topeste mai incet, iar acest aspect nu a fost luat in considerare in studiile anterioare, a tinut sa precizeze Centrul National de Cercetare Stiintifica (CNRS) intr-un comunicat.

Insa imaginile furnizate de satelitii Spot5 si Aster au permis obtinerea unei „mai bune rezolutii spatiale”, adica a unor tablouri mai exacte, au subliniat autorii studiului.

„In ultimii 50 de ani, micsorarea ghetarilor si a calotelor glaciare a contribuit la o crestere a nivelului marii cu 0,5 mm pe an”, au reamintit cercetatorii.

Numai despre ghetarii din Alaska se credea ca au fost responsabili pentru o treime din cresterea nivelului marii, adica pentru 0,17 mm pe an, potrivit mai multor lucrari publicate, in 2002, de cercetatorii Universitatii Alaska.

Dar estimarile lor „se bazau pe masuri privind un numar limitat de ghetari”, au punctat Berthier si echipa sa, adaugand ca aceste calcule ar trebui refacute si in cazul altor ghetari sau calote glaciare din mai multe regiuni muntoase.

Pe intreg cuprinsul globului, ghetarii montani acopera o suprafata de 500.000, pana la 600.000 km2, cu mult mai putin decat calotele glaciare din Groenlanda (1,6 milion km2) sau decat cele din Antarctica (12,3 milioane km2).

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *